Дейвид Акселрод, старши съветник в Белия дом и един от най-добрите стратези по време на първия президентски мандат на Барак Обама, е подписал договор с издателство "Пенгуин". Той работи над мемоари, които трябва да бъдат издадени през есента на 2014 г.

През следващата година е предвидено да излезнат мемоарите на поне още две известни личности от бившата администрация на президента Обама – Хилари Клинтън и Тимъти Гайтнър.

В мемоарите си Акселрод ще разкаже за дългото си приятелство с президента Обама, ще предложи вижданията си за изборите и правителството.

Акселрод помогна за успешните кандидат-президентски кампании на Барак Обама през 2008 и 2012 година. Той бе старши съветник на американския държавен глава по време на първия му мандат. 58-годишният политически писател и бивш журналист на в. "Чикаго трибюн" наскоро се присъедини като главен политически анализатор към Ен Би Си нюз.

В началото на този месец бе съобщено, че бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън е сключила договор за издаване на политически мемоари през 2014 г. Книгата ще проследи годините на Клинтън в администрацията на президента Барак Обама и все още е без официално обявено заглавие.

Финансовите условия на договора, сключен между авторката и издателството "Саймън енд Шустър", не бяха оповестени. Говори се, че за предишните си мемоари "Преживяна история" от 2003 година, публикувани от същото издателство, тя е получила хонорар от 8 милиона долара.

Според Джонатан Карп, директор на "Саймън енд Шустър", богатата политическа кариера на Хилари Клинтън й позволява задълбочен поглед към най-новата история на САЩ и предизвикателствата, пред които е изправена страната. "Това ще бъде едно увлекателно четиво за всички хора, които се интересуват от международните отношения и от мястото на Америка в съвременния свят", уверява Карп.

Според източници от издателството в своите нови мемоари бившият държавен секретар на САЩ ще засегне много важни теми, като ликвидирането на Осама бин Ладен, Арабската пролет и промените в Китай. Хилари Клинтън ще разкаже и забавни случки от срещите си с президента Барак Обама и други световни лидери.