Григорий Чхартишвили, както е истинското име на известния руски писател Борис Акунин, е решил да напише многотомна "История на държавата руска". За новия проект съобщи самият писател в блога си в "Живом журнале".

Едновременно с това Борис Акунин обяви, че спира да пише криминални романи. Последната му книга "Черният град" с Ераст Фандорин – главен герой на серията му исторически криминалета, излезе през 2012 г. Преди време в тази серия писателят обещаваше да пусне и сборник с новели.

От съобщението на Борис Акунин се подразбира, че първият том от историята вече е написан и в него е обхванат периодът до монголското нашествие. Писателят не може да каже точно колко време ще му бъде необходимо, за да завърши целия си проект. При всички положения обаче той ще отнеме няколко години.

Според замисъла на Акунин историята трябва да е написана увлекателно. Тя ще бъде предназначена за хора, които се интересуват от историята на страната, но няма да е за историци.

Писателят твърди, че в историята няма да има фактологически "волности", тъй като ще бъде проверена от историци. Освен това ще е неподправена и обективна, а не идеологизирана.

Все пак Акунин няма намерение да се отказва от художествената литература. Успоредно със "сериозния" том от историята той ще пусне "несериозен", действието в който ще се развива в описаната от него епоха. Всички замислени сюжети с времето ще образуват историята на един руски род.

Акунин все още няма сключен договор с издателство, което ще предложи "История на държавата руска" на читателите. Според писателя първият книжен "тандем" ще излезе не по-рано от края на 2013 г.