Разочаровани читатели и издатели отправиха остри критики към Съвета на Колумбийския университет заради отказа да обяви носител на престижната награда "Пулицър" в категорията за белетристика.

Недоволните смятат, че решението ще навреди на продажбите и ще остави хората с впечатлението, че 2011 г. е била неблагоприятна за романите.

Това е първият път от 1977 г., когато не е избран носител нанаграда "Пулицър" за белетристика. Подобно нещо се е случвало 11 пъти в 95-годишната история на наградите. Отличията "Пулицър"се присъждат от 1917 г., като наградата е основана от Джоузеф Пулицър, издател на ежедневника "Ню Йорк уърлд".

Първите присъдени призове са за белетристика, драма и исторически или биографичен труд. По-късно се включват награди за поезия, музика, нехудожествена проза, международен репортаж, репортаж на вътрешна тема, фоторепортаж, журналистическо разследване,
книга. Наградата се присъжда от Съвета на Колумбийския университет и е придружена от чек за 10 хил. долара.

Писателите, които се разминаха с "Пулицър" за белетристика са Денис Джонсън за романа си "Train Dreams", Карън Ръсел за "Swamplandia!" и Дейвид Фостър Уолъс за "The Pale King". Уолъс умира през 2008 г., а романът му е публикуван през 2011 г. по оставени от него бележки.

"Всеки издател в Америка ще се съгласи, че това е пропусната възможност", казва Пол Богардс от издателство "Алфред А. Нопф". Известно е, че удостояването с "Пулицър" осигурява безплатна реклама и увеличава продажбите както за носителя на престижния приз, така и за издателите.

Богардс посочва като пример десеткратното увеличение на продажбите на миналогодишната носителка на отличието Дженифър Иган. Писателката получи наградата за романа си "A Visit From the Goon Squad".

Претендентите в категорията за белетристика се избират от комисия от трима души. Журито рецензира стотици книги и представя трима финалисти на Съвета на Колумбийския университет, който трябва да вземе окончателното решение. Тази година са разгледани 314 книги.

Сиг Гислър, член на Съвета на Колумбийския университет, обяснява, че липсата на победител в категорията за белетристика е "необичайна", но никой от тримата претенденти не е получил мнозинство от гласовете.

"Много фактори са намесени. Не мога да обсъждам разискванията, защото са поверителни. Осъзнаваме, че липсата на носител на "Пулицър" за белетристика е разочаровала мнозина. Съжаляваме за това, но мога да ви уверя, че решението на Съвета е много добре обмислено", казва Гислър.

Сюзън Ларсън от комисията, представила тримата претенденти, споделя, че с колегите й са "шокирани, гневни и много разочаровани, че Съветът не е избрал носител на "Пулицър" за белетристика.