Италианският режисьор Бернардо Бертолучи ще председателства журито на 70-ия международен кинофестивал във Венеция от 28 август до 7 септември.

"Бертолучи може да бъде смятан за най-известния в света италианския режисьор, който продължава да заснема филми, се казва в комюнике на организаторите. Той винаги е бил близо до Мострата във Венеция - най-стария кинофестивал, основан през 1932 г."

Режисьорът на "Последното танго в Париж" и "Последният император" увери, че с радост приел поканата да председателства журито. Той уточни, че за втори път ще е председател на журито на феста във Венеция - през 1983 г. оглавяваното от него жури присъди "Златния лъв" на Жан-Люк Годар за филма му "Име: Кармен". "По онова време харесвах филми, които изненадват зрителите, разкри режисьорът. Оттогава не съм се променил много."

През дългата си кариера 73-годишният режисьор е спечелил много призове - "Последният император" бе отличен с 9 награди "Оскар". През 2011 г. в Кан Бертолучи получи почетна награда "Златна палма" за цялостна кариера.