Днес е слънчев ден и затова решихме, че е отличен момент, за да ви запознаем с едно изключително позитивно и слънчево събитие – европейската студентска архитектурна асамблея или казано накратко – EASA, истинска фабрика за интерактивно обучение, архитектурни вдъхновения и културен обмен.

European Architecture Students Assembly (EASA) е платформа на прогресивно настроени студенти по архитектура от 45 държави в Европа. Всяко лято от 1981 г. до днес 400 бъдещи архитекти се събират в различна страна от континента, за да споделят знания и опит, да експериментират с елементите на архитектурния образ, да търсят отговори на въпросите, които съвременното общество задава на архитектурата, както и да повдигат въпроси за развитието на архитектурата в бъдеще.

Социалните контакти, културният обмен и запознанствата остават безценни, а летните срещи имат тема – проблем от съвременната архитектура. В рамките на две седмици се провеждат работилници от различно естество (конструктивни, теоретични, смесени и др.), лекции и изложби, с които студентите изследват проблема и търсят неговите отговори.

Денят на EASA в България е 29 февруари – ден, през който духът на асамблеята ще заживее в София и чрез серия от мероприятия ще разкаже на българската аудитория за необяснимата си същност и за всички предстоящи събития.

От 10 до 16 ч. духът на EASA ще отседне във фоайето на Университета за Архитектура, Строителство и Геодезия (УАСГ). Там ще предложи коктейл за сетивата, с който да разкаже за 32-годишната си история и за предстоящия симпозиум EASA 2012 на тема "Wastelands" в Хелзинки, който ще се проведе от 15 до 29 юли тази година.

От 18 ч. в зала 315, новата сграда на УАСГ ще бъде открит конкурсът, който ще избере петте участника от България за EASA 2012 Финландия. От 20 ч. духът ще събере архитектите в бар "Четири стаи", за да споделят, обсъдят и пият по питие. Музика за архитекти… пък дори и още нещо.

За повече информация относно мрежата и как да станете част от обществото на EASA, посетете facebook.com/EASA.Bulgaria и wastelands.fi.