Арт иконата на Ню Йорк и мултижанров артист Йозмит (Yozmit) пристига в България, за да открие със своето интерактивно музикално, танцово и светлинно шоу първото издание на Дома Арт Фест.

Десет дизайнерски рокли, дело на артиста, с височина 8 метра ще обособят танцовото пространство и ще посрещат гостите в независимото арт пространство Fabrica 126 в София на 31 май.

Йозмит е певец, пърформър и дизайнер на костюми от Южна Корея, познат в арт стредите на Лейди Гага, Аманда Лепур, Дейвид Лашапел и с участия в известните арт форуми и клубове по света от Ибиза, през Ню Йорк и Лос Анджелис до Сеул. В кариерата си той има и съвместни участия със съвременния артист Марина Абрамович в Музея на модерното изкуство (МоМА), Ню Йорк през 2010.

Заедно с Alek Sandar - българският DJ, певец и музикален продуцент, познат в нюйоркските музикални среди със своята експериментална дъбстеп музика, двамата откриват New York Music Festival 2012 – най-значимото музикално събитие в града. Същият пърформанс, в който всички гости танцуват под огромна рокля, ще изпълнят и тук специално за българска публика, идвайки на 31 май по повод откриването на феставала, посветен на съвременното корейско изкуство.

Друг забележителен свой пърформанс Йозмит ще случи из софийските улици. “Разходката” /“The Walk”/ е медитативна разходка съз зрелищна рокля, покриваща дори лицето на артиста, която се случва в градска среда. Тази символична разходка цели да обърне внимание на нуждата от уединение и покой и обръщане към "вътре", към себе си.

Роклята, с която Йозмит изпълнява пърформанса из всички световни столици, е наградена на Виенския бал през 2012 г., чието настоящо издание ексцентричният творец и Alek Sandar ще открият и журират за новите крал и кралица на бала. “The Walk” ще се случи и в София в дните непосредствено преди фестивала.

По време на Дома Арт Фест Йозмит ще води и уъркшоп на тема: "Пърформънсът като изкуство“ във Fabrica 126 на 1 юни.

Фествалът Дома Арт Фест е от 30 май до 9 юни в четирите локации на фестивала: Национална художествена галерия, Национална художествена академия, Vivacom Art Hall и Fabrica 126.

Достъпът до всички изложбени пространства и мероприятия от фестивала е безплатен.

Пълната програма на фестивала можете да намерите на сайта на "Дома Арт Фест">>>