Археолог от Белийз съди създателите на "Индиана Джоунс 4", които според него не са имали право да използват копие на т.нар. кристален череп.

"Кристалният череп е изнесен незаконно от Белийз преди 88 г. Черепът е национално съкровище, така че създателите на "Индиана Джоунс и кристалния череп" нямат никакво право да го използват като модел", твърди д-р Джейми Оуи, директор на Института по археология в Белийз.

"Проблемът има и морален аспект. Кристалният череп е откраднат от търсачи на съкровища от типа на самия Индиана Джоунс. Така погледнато, четвъртият филм от поредицата определено не би могъл да бъде окачествен като възпитателен", казва още археологът.

Според д-р Оуи, кристалният череп е открит навремето от дъщерята на известния авантюрист Ф. А. Мичъл-Хеджис. Находката изниква съвсем случайно след срутването на олтар в храм в Белийз. По-късно черепът е отнесен в САЩ, като това се случва през 1930 г.

"Как създателите на "Индиана Джоунс 4" са се добрали до черепа, за мен е загадка. Във всеки случай те очевидно са го виждали, тъй като копието му във филма е едно към едно. Сега обаче ще си платят!", заканва се д-р Оуи.

Създателите на "Индиана Джоунс и кристалния череп" - "Лукасфилм" и "Парамаунт", засега не са коментирали казуса.