Андрю Лойд Уебър представи песни от новия си мюзикъл "Стивън Уорд", който е за истински британски скандал от 60-те години на миналия век. Мюзикълът е за секс, политика, шпиониране, социалната революция и студената война.

Стивън Уорд е действителна личност. Това е физиотерапевтът, запознал британския министър на отбраната Джон Профумо с манекенката и танцьорка Кристин Кийлър. Тя се среща не само с Профумо, но и с военноморското аташе в съветското посолство.

След като излъгва в Камарата на общините за връзката си с нея, Джон Профумо подава оставка. Скандалът разтърсва и правителството на Консервативната партия през 1963 г. Даденият на съд за неморални приходи Стивън Уорд се самоубива.

Фокусът в мюзикъла е Стивън Уорд, а на аферата Профумо са отделени само три минути, каза Андрю Лойд Уебър.

"Той стана изкупителна жертва за много неща - каза Андрю Лойд Уебър. - Полицията получава инструкции да намери някаква компрометираща информация за Уорд и да оправдае по този начин случващото се".

Мюзикълът, чиято премиера ще е в Лондон през декември, е не само за скандала - той е портрет на "трескаво време" на бурни социални промени.

Либретисти на "Стивън Уорд" са Кристофър Хамптън и Дон Блек, с които Андрю Лойд Уебър работи и по "Булеварда на залеза".

Премиерата на предишния мюзикъл на Андрю Лойд Уебър "Любовта никога не умира" беше през 2010 г.