Актьорът Джон Литгоу, чиято последна роля в театъра е на журналист, заяви, че според него актьорите са много по-надути от журналистите. "Но колкото по–надут си, толкова по–голяма е експлозията при пробождане”, допълни звездата от "На гости на третата планета”.

Актьорът, който е носител на две награди Тони, сподели пред "Хъфингтън Поуст” впечатленията си от ролята си на представител на "четвъртата власт”. Литгоу не се притеснява да сподели мислите си за това дали журналистите са по-егоцентрични от актьорите и защо са толкова добри драматични герои.

Във "Фейлетонистът” актьорът играе популярния журналист Джоузеф Аслоп, който се сблъсква с редица перипетии докато осъзнава своята незначителност. Литгоу казва, че ролите на журналисти са едни от любимите му, защото в тях има много драма. Именно желанието за новини е това, което прави ролите на журналисти толкова привлекателни. "Журналистите са тези, които изпитват потресаващата нужда да са на мястото на събитието – казва Литгоу и допълва – Всички сме свързани с драмата на журналистиката, със събитията.”

Актьорът не се притеснява, че героят му е скрит гей, нито от началната сцена, разказваща за събитията, когато Аслоп е уличен в сексуална връзка със съветски агент. Признава, че е имало много неща, които са били неизвестни от биографията на Аслоп: "Определено не знаех, че той е скрит гей...” Но за Литгоу не скандалните факти около живота на героя са важни:, "Не знаех, че е замесен с КГБ, което е онова събитие, създаващо всичко останало в пиесата.” Потресаващо е как Аслоп се превръща от „влиятелна фигура” в никой. Литгоу нарича „покъртително” загубата на власт на журналиста.

А относно желанието му да бъде истински журналист Литгоу признава, че всяка година се пробва в това поприще. "Правил съм го няколко пъти. В Харвард интервюирах Томи Лий Джоунс, който е мой стар приятел. Навярно това ми помогна.”