Новият президент на Руската академия на науките /РАН/ е академик Владимир Фортов. Той бе избран днес с тайно гласуване.

Кандидатурата на Фортов е била подкрепена от повечето участници в Общото събрание на РАН. Другите две кандидатури за президент на РАН бяха на носителя на Нобелова награда Жорес Алферов и на Александър Некипелов.

Фортов е роден на 23 януари 1946 г. в Московска област. Завършва Московския физико-технически институт, специалност "термодинамика и аеродинамика". От 2007 г. е директор на Обединения институт за високи температури на РАН. Бил е вицепрезидент на РАН, министър на науката и технологиите на Русия.

Руският учен първи в света работи по генериране и изследванена плазмата в екстремни условия. В резултат на извършените на космическата станция "Мир" експерименти по изследване на прашната плазма са получени качествено нови състояния - плазмени
"течности" и "кристали".

Академик Владимир Фортов успешно съчетава научната си и преподавателската дейност в Московския физико-технически институт. Автор е на над 500 научни труда, 30 монографии, които са добре известни и цитирани по целия свят. Носител е на много руски и чужди, сред които "Макс Планк" и "Бриджман".