Холивудските звезди Антонио Бандерас и Гуинет Полтроу ще изпълнят главните роли в новия филм на Карлос Саура "33 дни".

Бандерас ще се превъплъти в образа на гениалния художник Пабло Пикасо, а Гуинет Полтроу в този на френската художничка и фотограф Дора Маар.

 продължение на девет години – от 1936 до 1945 г. – тя е била муза на Пикасо. Разликата във възрастта на Пикасо и Маар е 26 години, докато между Бандерас и Полтроу е само 12.

В лентата на Саура "33 дни" ще се разказва за това как прочутият художник работи над картината "Герника". Платното е нарисувано през 1937 г. Темата е бомбардировката над испанския град Герника.

Пикасо е рисувал картината в продължение на 33 дни. Напрегната работа над мащабното произведение му е помогнала да се справи с криза в личния си живот.

Маар често е снимала Пикасо, докато е работил над "Герника" и в крайна сметка под влиянието му сама е започнала да се занимава с живопис. Освен това много пъти е позирала на Пикасо, като например за картината "Плачеща жена".

Бюджетът на филма "33 дни" е около 8 млн. долара. Предвижда се снимките да започнат през лятото на 2012 г., като лентата ще се снима в Париж и в Герника.
В бъдеще Бандерас планира да пресъздаде образа на още един известен испански художник – на Салвадор Дали в лентата на Саймън Уест.