Ралица Найденова е графичен дизайнер, но лична трагедия, преживяна като дете, преобръща живота ѝ и я провокира да създаде „Приключенията на принцеса Точица“ – книжка за неповторимите и очарователни детски въпроси.

Снимка: bTV

Трагедията е загубата на майка ѝ, когато е само на 13 години след ски инцидент.

„Предполагам, че повечето хора са чували за ефекта на пеперудата. Вярвам, че дори най-минималната промяна в човешкия живот е в състояние да доведе до драматични и глобални промени и това се отрази на неминуемо в нашия живот“, каза тя в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Снимка: bTV

Шокът от случилото се води до загуба на паметта. „Нямам реални спомени от детството си, нямам почти никакви спомени от майка ми. Макар че човек на 13 години изобщо не е малък и би трябвало да помни много неща, аз не мога да кажа, че помня. Отсъства всичко. Трудно си спомням гласа ѝ, как изглеждаше, нямам никакви реални ситуации, съхранени в паметта ми, за това какво сме правили, нямам истории с нея. Точно това беше причината да съхраня историите с дъщеря ми, така че тя да може да има спомен“, сподели Найденова.

Снимка: bTV

„Опорните точки на щастието са в детството и човек, който не си спомня детството си и щастливите моменти в него, много трудно продължава, липсва причинно-следствената връзка“, добави тя.

„Приключенията на принцеса Точица“ събира най-очарователните, мили и трогателни детски въпроси. „Отговорите на някои от тях присъстват по начина, по който съм успяла да ѝ ги обясня към момента, в който са били зададени“, разказа още Найденова.

Вижте целия разговор във видеото: