Престоят на летището е може би една от най-досадните части при всяко пътуване – особено ако нямаме интернет. Оказва се обаче, че може лесно да разберем паролата за безжичната мрежа (Wi-Fi) почти на почти всяко летище по света.

Специална карта предлага информация за името и паролата за свързване с безжичните мрежи на 127 летища по света, която помага на туристите да оползотворяват свободното си време, докато чакат полета си.

На нея има и подробна информация за това къде сигналът е най-добър. Картата показва и не толкова популярни и натоварени мрежи на места като ресторанти, барове и помещения, които са в близост до летището.

Идеята за картата е на Анил Полат – турски блогър, пътешественик и инженер по компютърна сигурност. В сайта си той предлага полезна информация и дава практични съвети на други туристи за различни дестинации по целия свят, които вече е посветил. По време на многобройните си пътувания Полат се сблъсква с многочасови престои на летището без да има Wi-Fi и затова решава да създаде интерактивната карта.

Как обаче да намерим информацията за безплатен интернет, след като нямаме такъв? Полат е помислил и за това. Картата е достъпна дори когато сме офлайн под формата на приложение за системите на iOS и „Андроид” срещу 1,99 долара.

Информацията в списъка с летищата се обогатява постоянно. Всеки път, когато потребител открие летище, което не присъства там, той може да изпрати информация на Полат. Блогърът я сверява и я добавя на картата и в сайта си.