Изследвания за ползата от страстните целувки и кое е най-болезненото място при ужилванията на пчели са сред лауреатите на тазгодишните Антинобелови награди.

Обикновено тези по-алтернативни призове се връчват във всички Нобелови категории - физика, химия, медицина, литература, икономика, борба за мир. Има и две допълнителни категории – биология и мениджмънт.

Два екипа взеха отличието в категория „медицина”. Те са се провели редица изследвания, за да изяснят какви са ползите за организма при страстната целувка. Изводът, до който са достигнали е, че има поне един положителен ефект – страстните целувки понижават риска от алергия на кожата.

В областта на физиологията тази година отличието е присъдено на американския учен от Корнелския университет Майкъл Смит, който изясни в кои части на тялото ужилванията на пчелите са най-болезнени. За да стигне до своите заключения, изследователят изпробвал различни ужилвания в продължение на няколко месеца. Според Смит най-болезнено се усещат ужилванията в областта на носа и гениталиите.

В 25-то издание на призовете Антинобеловият комитет отличи трима учени от университета в Джорджия, които установиха, че бозайниците уринират средно за 21 секунди.

В областта на математиката комитетът отличи двама австрийци от университета във Виена. Използвайки статистически модели, те изчислиха дали е възможно мароканският султан Мулай Исмаил да е имал 888 деца, родени между 1697 и 1727 г., както твърди легендата.

Антинобеловите лауреати са установили, че зачеването и раждането на толкова много наследници е възможно, както в статистическо, така и в биологично отношение. Султанът е имал четири съпруги и 500 наложници в харема си.

Антинобеловият принос в биологията тази година се падна на чилийски учени от университета в Сантяго. След задълбочени изследвания те стигнаха до извода, че когато се присади изкуствена опашка на един бройлер, той автоматично се сдобива с походката на динозавър.

Церемонията по раздаването на Антинобеловите награди е учредена през 1991 г. от Марк Ейбрахамс, основател и редактор на списанието „Годишник на невероятните изследвания”, заедно с няколко университетски организации от Харвард и Радклиф. Раздаването на призовете традиционно се провежда в Харвардския университет.

„Целта на тези награди е да бъде почетено необичайното творчество и богатото човешко въображение, както и да се стимулира интересът на хората към науката, медицината и технологиите”, споделя Ейбрахамс.

Освен основните категории често се създават и специални тематични категории за особено оригинални и достойни открития.

Всички изследвания, които са номинирани за Антинобеловите награди, са реални и са публикувани в престижни научни и медицински издания. Въпреки това за разлика от Нобеловите лауреати, носителите на Антинобеловите награди не получават пари и признание и на практика нямат никакви шансове да преобразят науката или медицината.

По традиция Антинобеловите награди - чашка Петри - се връчват на отличените от носители на Нобелова награда.