Финес. Изящество. Пищност. Така изглежда сцената на Софийската опера. Но какво се крие зад цялото това великолепие? Ще се разходим зад кулисите, за да разберем.

Първо ще надникнем в ателието, където се шият пищните костюми.

Снимка: bTV

„Костюмите в гардероба са безкрайно много. Има постановки с по 300 костюма, има постановки с по 100 костюма. Процесът е доста дълъг. Правим по две проби на артистите, но може би около 5-6 дни отнема на костюм. Платовете трябва да бъдат не само ефектни, но и удобни за артистите, защото те имат много игра. Имат много тежко пеене. Не трябва да са ангажирани с тежестта на костюма, така, че се стараем тук в шивалните при ушиването да бъде освен красиво и удобно”, казва Християна Зорбалиева.

Снимка: bTV

Срещаме едно от най-слънчевите лица на оперното изкуство у нас Силвана Пръвчева, която ни издаде малко за персонажа й в предстоящата премиера на операта „Кармен”.

Снимка: bTV

„Изпълнявам партията на Фраскита. Тя е приятелка на Кармен. Много е трудна за интерпретация самата роля, защото има много високи тонове, които трябва да бъдат преодолени с лекота. Така, че когато публиката слуша, да помисли, че може да ги изпее точно толкова ловко, колкото и ние. Всяка една наша роля е едно изживяване. И всяка роля, всяка последна роля е нашата любима роля.”, коментира Силвана Пръвчева.

За прическите на актрисите се грижат театрални гримьори и перукери, които са посветили над 50 години от своя живот на това изкуство.

В операта има над 2000 перуки от естествен косъм, а ето как се изработват.

Снимка: bTV

Хората, които работят зад сцената в Софийската опера, са много важни, а ролите им – много специални. Благодарение на техния труд всяко едно посещение в операта се превръща в пътуване към нов свят и ново време.