Вдовицата на Йоко Оно стана почетен гражданин на Рейкявик, Исландия, като признание за неуморните й усилия за световен мир.

Художничката и певица получи наградата от кмета на областта Джон Гнар на специална церемония в града вчера, когато Джон Ленън трябваше да навърши 73 години. След като получи наградата, Оно заяви: "Благодаря, че ме направихте почетен гражданин на Рейкявик. Това е голяма чест. Тя ми дава огромен кураж да продължа да върша добра работа".

"Двамата с Джон вярвахме в "Нутопия", която щеше да направи всички ни граждани на света. Но в света има земя в нашите сърца, която свети с топлина, истина и красота, наречена Исландия. Всеки път, когато посещавам тази земя, си спомням какво е същественото и следователно най-важно в живота. Благодаря, благодаря, че съм с вас", допълни Оно.

Тя превърна Рейкявик в център на своята световна мирна кампания, след като откри мемориала Imagine Peace Tower в града през 2007 г. "С изключителната си работа Йоко Оно показа светлината на мира на Рейкявик. Голяма чест е да я удостоим с титлата почетен гражданин на Рейкявик. Приносът на Йоко към мира и човешките права в света е уникален. Imagine Peace Tower е изключително ценен за Рейкявик...Искаме градът винаги да бъде осветен като град на мира и човешките права", заяви кметът Джон Гнар.