Георги Господинов е съвременният български автор, чиито книги най-често са заемани в Столичната библиотека през 2014 г. Това съобщи директорът на културната институция Юлия Цинзова при връчването на наградите на СБ за тази година.

Само за последните шест месеца "Естествен роман" е зает 124 пъти, "Физика на тъгата" - 109 пъти и "И всичко стана луна" - 104 пъти, каза Цинзова. При получаването на дипломата за най-четен писател Господинов благодари на "цялото това невидимо общество - читателите, заради които една книга си струва да бъде написана".

Втори в класацията на СБ за най-често заемани книги, написани от съвременни български писатели, е Милен Русков, който посочи, че четенето на книги е доверие към автора. След него се нареждат Калин Терзийски, Захари Карабашлиев и поетът Марин Бодаков.

Класацията е направена по обективни показатели, защото не са ги оценявали журита, а читателите със своите заемания на книги, каза Цинзова. Тя отбеляза, че сред причините тези автори да са най-четени е, че са най-активни при връзката с читателите си.