Европа продължава да се шегува с американския президент Доналд Тръмп и неговата реч по встъпването му в длъжност.

След като на 20 януари той заяви: „Америка на първо място“, сега една след друга страните в Европа се кандидатират да са... втори.

Специално създаден сайт събира шеговитите авторекламите, с които те се предлагат на Тръмп.

Първи бяха холандците, които изтъкнаха, че площадите им са толкова малки, че няма да му трябват много хора, за да ги напълни (във връзка със скромно посетената президентска клетва на Тръмп).

Германците казват: „Построихме Великата немска стена. И накарахме руснаците да платят за нея!“, намеквайки за заканата на американския президент да построи стена на границата с Мексико и да накара мексиканците да платят за нея.

В Швейцария имат друг аргумент: „Обичаме да се държим лошо с жените. Не им позволихме да гласуват до 1971 г., на някои места чак до 90-те“. Намекът е за скандалните изказвания на американския президент по адрес на жените.

В кампанията с пародийни клипове, досега са се включиха Германия, Швейцария, Белгия, Литва, Дания, Люксембург, Португалия.

Всички видеа са издържан в стилистиката на речите на Тръмп – с много хипербола и много квалификации по адрес на какво ли не. Те се подиграват с отношението му към малцинствата, с цвета му, с алтернативните факти, наложени от администрацията му и пр.

Вижте всички клипове на сайта EverySecondCounts.eu (на английски език).