Елизабет Костова носи българска фамилия, въпреки че е чистокръвна американка. Завършила е „Йейл“ и за първи път стъпва в страната ни през 1989 г. Дебютният ѝ роман „Историкът“ е издаден в щатите през 2005 г. и се превръща в световен бестселър. В книгата се разказва за млада жена, която издирва гроба на граф Дракула, а част от действието се развива в България. Правата за „Историкът“ са изкупени за 2 млн. долара, което е рекордна сума за дебютна книга. Романът е преведен на 44 езика. 12 години по-късно Елизабет Костова е готова с новата си книга „Земя на сенки“, чието действие се развива изцяло на българска територия.

Много исках да напиша роман за България“, сподели писателката в предаването „Преди обед“ по bTV.

„Преди осем години се събудих от сън, в който видях една млада американка, която идва в съвременна България, и разбира, че трябва да помогне на възрастна двойка. Една от техните чанти остава у момичето и в нея тя намира урна. Това е много стресиращо изживяване за нея, защото не знае езика, културата на страната и не знае какво да направи. Всичко това го преживях на сън. И тогава осъзнах, че това е история за роман“, разказа Костова.

„Самата история в „Земя на сенки“ разкрива какво точно главната героиня намира в България. Тя предприема голямо пътешествие, което я сблъсква с мистерия от миналото“, разкри още тя.

Книгата вече е издадена и на български език. Писателката сподели, че след издаването на романа много от читателите ѝ в Америка са прояви интерес към страната ни и искали да я посетят.

В момента романът ѝ се радва на голям интерес. „Истинският успех на една книга е, когато достигне до читателите. За мен писането е много лично изживяване. Много читатели споделят, че романът наистина ги е докоснал и променил. Щастлива съм, че книгата успява да влияе по този начин“, сподели за финал Костова в студиото на „Преди обед”.

Вижте целия разговор във видеото.