През май „Большой Московский цирк“ ще гастролира в София, Пловдив и Русе. В предаването „Тази събота“ по bTV една от звездите на трупата – въздушната акробатика Елена Бараненко, разказа какво е да живееш на ръба на смъртта.

Тя е пето поколение цирков артист и е израснала в трупата, но става въздушен акробат, престъпвайки волята на баща си.

Причината е, че когато е едва на 9 години, родителите ѝ претърпяват инцидент пред очите ѝ – падат от голяма височина. Майка ѝ почива, но не от счупванията, а от „глупава случайност“ – от болеви шок. След инцидента бащата на Елена ѝ забранява да се занимава с въздушна гимнастика.

Няколко години по-късно обаче, когато той отсъства за кратко, Елена и приятелката ѝ Лена решават да се пробват и да го поставят пред свършен факт.

Знам, че много се притеснява, но и много се гордее с мен, каза гостенката.

Снимка: bTV

След инцидента с майка ѝ, животът на Елена се променя кардинално. Този момент не може да се забрави, но животът продължава, каза тя. Инцидентът я прави изключително внимателна. „Рискът, който поемам е осъзнат – каза тя. – Рискуваме, когато скачаме от стол, когато летим в самолет, когато пътуваме във влак, в кола. Моят риск е осъзнат, но осъзнавам ѝ колко много репетирам всеки номер“.

Елена вече е и главен администратор на цирка, и, по думите ѝ, се опитва да постига максималното във всяко ново дело, с което се заема.

Освен с въздушна акробатика, тя се занимава и с дресировка на папагали, които намира за удивителни животни.

Гастролът на „Большой Московский цирк“ у нас е на 20 май в София, на 22 май – в Пловдив и на 24 май – в Русе. Всеки номер, който ще бъде представен, е взел злато, сребро или бронз в световен мащаб. Това е най-доброто от най-доброто, увери Бараненко.

В мащабната продукция участват над 100 души – акробати, фокусници, жонгльори, клоуни и дресьори на животни.

Вижте повече във видеото: