Тя е луда глава и за своите 60 години има енергията на момиче. Поведението й в неформална среда е по детски истинско, а когато е на сцената, виждаш само нея - толкова силно е артистичното й присъствие. По-силно е обаче умението й да общува с публиката - чрез гласа си, който сякаш те порязва с раздиращ тембър и едва доловима агресия, и така сякаш още повече нахъсва публиката, карайки я да иска още и още.

Джана Нанини, чиято кариера продължава вече четвърто десетилетие, изнесе първия си концерт у нас - в зала 1 на НДК. На 26 април вечерта тя даде да се разбере, че състояние, наречено пролетна умора, не съществува, и че тя самата няма абсолютно никакви спирачки. През всичките 140 минути не спря да препуска през сцената и да хвърля стойката на микрофона, а в кратките паузи между парчетата смени поне четири тоалета. Провокативното й поведение стигна до демонстративно разкопчаване на ципа на панталона, а към края на шоуто буквално се метна върху кийбордиста си, докато вървеше един от бисовете. Не случайно, думите, които най-често може да се чуят по неин адрес, са бунтар, разкрепостена и свободна.

Джана Нанини пя в компанията на 14 музиканти, сред които две гласовити беквокалистки. Гвоздеи на вечерта бяха най-големите й хитове, но най-ентусиазирано бе приет химна на Световното по футбол от 1990 г. - Un estate italiana ("Едно италианско лято”), който помним като дует с Едоардо Бенато.

Сред публиката в залата бе и примата на българската поп музика Лили Иванова, която може би скоро отново ще видим на голям концерт.

Джана и "Гласът на България"

Минути преди да се качи на сцената, италианската звезда се срещна с две от участничките в риалити формата "Гласът на България". Ралица Грудева и Кристина Кабадиева имаха шанса да поговорят на четири очи с Джана, да й зададат въпроси и да получат дискове с автографи. От своя страна, гостенката поиска младите таланти да изпълнят българска народна песен. 

За нея

Италианката, наричана още „майка на италианската рок музика“, на 54-годишна възраст роди първото си дете. Все още поддържа тялото си в перфектна форма, практикува пилатес, джогинг и прекарва по няколко часа седмично във фитнеса. Заедно с това спазва стриктна диета. Като страстен любител и производител на червено вино си позволява по една чаша вечер.

Джана Нанини има 26 издадени албума и турнета в цял свят. Най-актуалното – част от което е и България, се нарича Hitstory. В името на силната любов към дъщеря си Пенелопа, певицата създава албума Io e te (2011). В него има 12 парчета, вдъхновени от бременността и новия живот, който носи в себе си. Обложката представя Джана в напреднала бременност - нещо, което не се приема добре от сънародниците й.

У нас Джана пристигна от Брюксел, ден по-рано от предвиденото, за да прекара повече време в България – страната, към която споделя, че има специално отношение и желание да опознае колкото се може по-добре: „Зная, че имам много фенове в България и нямам търпение да се срещна с тях, да си поговоря с тях и да усетя тяхната енергия. Чувствам особена привързаност към вашата страна, затова за мен е истинско щастие, че ще успея да прекарам малко повече време в София. Имате народна музика, която е съкровище и на мен ми се иска да я почувствам отблизо. Освен това с нетърпение очаквам една много специална за мен среща – с моята първа и единствена учителка по музика, която е българка и се казва Мария Клинчева. Винаги съм я носила в сърцето си с огромна почит и привързаност".