Режисьорът на "Умирай трудно" и "Хищникът" Джон Мактиърнън се е предал на властите, за да започне излежаването на 12-месечната си присъда за лъжливи показания пред ФБР.

Мактиърнън бе осъден на една година зад решетките през 2010 г., след като се призна за виновен по обвинение за фалшиви показания пред служители на ФБР, разследващи излежаващия присъда в затвора холивудски частен детектив Антъни Пеликано. Тогава режисьорът се отказа от първоначалното си признание и се опита да обжалва присъдата, но искът му бе отхвърлен.

Според "Холивуд рипортър" Джон Мактиърнън е отведен във федерален затвор в Северна Дакота. След като излежи 12-месечната си присъдата, режисьорът ще бъде под надзор три години.

Мактиърнън освен това трябва да плати глоба от 100 000 долара. Кинодеецът първоначално призна, че е наел Антъни Пеликано да подслушва незаконно телефонните разговори на филмовия продуцент Чарлз Роувън, но се оказа, че е излъгал властите. Отделно Джон
Мактиърнън бе осъден за лъжествидетелстване пред федерален съдия в периода, когато се опитваше да се откаже от първоначалното си признание.

Съпругата на режисьора Гейл е заявила за "Холивуд рипортър", че по скромното й мнение наказанието му е твърде сурово: "Имаше само едно невярно показание – той каза, че е наел Пеликано само веднъж, но всъщност го нае два пъти. Едва ли някой заслужава една година затвор, 100 000 глоба и седем години тормоз за подобно провинение".