На 14 ноември отбелязваме Световния ден за борба с диабета. По този повод болници в цялата страна предлагат безплатни изследвания на кръвната захар.

Захарният диабет е метаболитно заболяване, което се характеризира с повишени нива на кръвната захар. Това се дължи на частично намаление или нарушено действие на инсулина (диабет тип 2) или пълна загуба на продукцията му в организма (диабет тип 1). Ефективното лечение може да намали инвалидизиращите усложнения с до 50%. 

В България повече от 450 000 души живеят с диабет, а около 200 000 българи са засегнати, но не знаят и не се лекуват.

Снимка: iStock

На фона на стряскащата статистика днес 10:00 до 14:00 ч. всеки желаещ ще може да си направи безплатно изследване на кръвна захар във Военномедицинска академия в София. При необходимост пациентите ще получат и консултация със специалист-ендокринолог. Кампанията е под мотото: „Изследвай се, ако мислиш, че си в риск! Може да избегнеш застрашаващи живота усложнения!”

УМБАЛ „Александровска” също започна кампания за безплатни изследвания. Тя продължава през целия ноември, като за тестовете е необходимо предварително записване.  

И Центърът за превенция на захарния диабет в Сливен предлага тестване на кръвната захар от днес до 18 ноември.  

В столичната конферентната зала „Виваком Арт ” пък ще бъде открита конференция на тема „Диабетът през моите очи”.

Световният ден за борба с диабета се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

По материали на БГНЕС и БТА