В навечерието на Свети Валентин повечето двойки старателно избират подаръци за своите половинки. Освен влюбените обаче, търговците също се подготвят за празника. Оказва се, че 14 февруари е подходящ момент букетите да станат по-големи, а цените им – по-високи.

Подготовката за Деня на влюбените започва повече от седмица преди 14 февруари, когато цветята на борсата вече са по-скъпи и свършват по-бързо от обикновеното.

Традиционно сред най-предпочитаните цветя са червените рози. Най-често мъжете купуват по една роза с панделка. От борсата до пазара, цената им скача с около 1 лв. Така на големите цветарски пазари в София една роза на Свети Валентин струва между между 3 и 4 лв. Според качеството и произхода на цветето обаче тази сума варира и може да достигне 6 – 7 лв. в големите търговски центрове например.

Цените на останалите цветя като лалетата и карамфилите обаче не се увеличават за празника и остават съответно 1,50 и 0,80 лв.

Разбира се, за мъжете, които имат възможност да отделят повече средства, цветарските магазини предлагат и букети на стойност между 40 и 150 лв. За най-големите романтици, които искат да направят предложение за брак на своите любими на 14 февруари, се предлагат и специални букети от рози, които са с добавка – годежен пръстен.

Според търговците българите са склонни да похарчат между 40 и 60 лв. за подарък за своите възлюбени за празника, като освен на цветя, най-често те залагат на бижута и парфюми.

Ако се затруднявате в избора на накити за своята любима обаче, експертите съветват да заложите на класиката. Няма да сгрешите, ако изберете благородните метали и изчистените модели. Перлите също са подходящ избор, но се препоръчват за по-зрелите дами. Бижутерите предупреждават обаче да бъдем внимателни с подаряването на часовници, защото според поверието той е символ на раздяла. Ако все пак изберете именно този подарък, то получателят ще трябва да го „откупи”, като ви даде някаква символична сума.

Дори и изборът на подарък да ви затруднява, по-добре се постарайте и не пропускайте да зарадвате своята любима. Във Великобритания например над 50% от жените споделят, че биха зарязали половинките си, ако не им подарят подарък за 14 февруари. Важно е обаче и какъв точно ще бъде той.

Ако не искате да имате проблеми, по-добре не подарявайте на дамите кухненски уреди, посуда или пари в брой. Вместо това заложете на традиционните подаръци като бижута, цветя, плюшени играчки, вино и сладкиши.

Вижте повече във видеото: