„Четенето отново е на мода у нас, дори може да кажем, че четенето е секси”, категоричен е Александър Кръстев.

Той е създател на най-големия сайт за книги и четене у нас „Аз чета”. Завършил е журналистика, но близо 10 години се занимава и с пиар. Носител е на званията "Рицар на книгата" и "Посланик на библиотеките". Твърди, че е скучно да четеш книги, които някой друг вече е чел.

Милена Ташева пък е читател от 20 години и книжен блогър от 10. Завършила е „Книгоиздаване” в Софийския университет. Вълнува се от тенденциите и иновациите в света на книгите и четенето. Суперсилата ѝ е да препоръчва най-подходящата книга за всекиго.

„Мисля, че социалните мрежи направиха това, за което си мечтае героят от „Спасителят в ръжта” – Холдън, когато прочетеш книга, която ти харесва ужасно много, да можеш да вдигнеш телефона и да се обадиш на автора и да му кажеш колко много харесваш книгата му и колко голям пич е”, казва тя. 

„В последните няколко години се забелязва едно голямо връщане на българския читател към българската литература. Може би за в момента липсват книгите за средния читател т.е  този, който иска да чете, за да се забавлява и да си почива, а не да чете последния велик български роман или проникновена стихосбирка”, смята Милена.  

Алекс и Милена създават заедно инициативата "Писател назаем". „Най-ефективно беше  да заведем писатели от различен диапазон като възраст и много млади, и утвърдени и популярни сред тези млади хора, за да си говорят за книгите”, заявява Алекс.

„Повечето ученици в началото са очаквали да им е скучно, след което казват, че са страшно вдъхновени. Събуден им е интересът към българските книги. Имаше мисля един отговор, който беше:  „Аз не знаех, че има живи писатели”, допълва Милена. 

„Почти няма вече български влогър, който да няма книга и то доста добри, които предизвикват страхотен интерес към аудиторията, към която са насочени  - деца и тийнейджъри”, отбелязва тя.

„В същото време обаче родителите им са страшно потресени - как децата им могат да четат това, това не е литература и отново влизаме в този разговор, ама защо трябва да четем само литература, може да четем книги от време на време”, допълва Милена.