Чаталхьоюк се намира на 40мин от турския град Коня, разположен в Централен Анадол. Неолитното селище има над 9000 години история.

Снимка: Радиана Божикова

Как хората са организирали ежедневния си живот в епохата на неолита в Югозападна Азия - затова свидетелстват стенописи, скулптури, предмети и релефи на някогашни сгради.

Снимка: Радиана Божикова

Обширният археологически обект се състои от две могили, датирани от 7400-6200 г. пр. н. е. Открит е от британския археолог Джеймс Меларт през 1958 г. 

Снимка: Радиана Божикова

Къщите на някогашните обитатели били построени без прозорци и без врати. За да влезнат в домовете си, те се спускали през малък отвор на покрива, а от там слизали по стълба.

Между сградите нямало разстояние, те били залепени една за друга, а на свързващите ги стени имало оформени арки. Някога селището наброявало между 5000-8000 жители. 

Според археолозите по време на неолита в тази част на азиатския континент, хората са успели да организират живота си като отглеждали растения, които сами произвеждали и се грижели за животни. Ходели много на лов. Затова разказват и рисунките по стените. От тях се знае и че на почит била Богинята майка - покровителка на растителния, животинския и човешки свят. Мъжкото божество изобразявали като бик. Помещенията със стенописи археолозите нарекли "светилища".

Според изследователите в една къща живее ли между 2 и 3 поколения. Когато някой от семейството почине те го погребват в къщата си. Така векове наред се строят къщи върху пластовете натрупани човешки останки.

Снимка: Радиана Божикова

През 1993 г. учени проверяват на каква дълбочината на най-ранния слой. Това, което открили, се намира на 3 метра под най-видимия днес за посетителите релеф.

Снимка: Радиана Божикова

Археолози работят по обекта повече от 25 години и все още една 25% от мястото е разкрито.

Снимка: Радиана Божикова

Обектът е отворен за посетители и годишно се посещава от над 15 000 души. За туристите са създадени и макети на някогашните къщи с посудата, която се е използвала. Оригиналните предмети се намират в музей в Анкара.

Снимка: Радиана Божикова

Привлечен от вълнуващата история на мястото и актьорът Морган Фрийман го посещава като част от поредицата си за "National Geographic" - "Тайните на вярата".

Посещението на екипа на bTV е по покана на Министерството на културата и туризма в Турция.

 

 

 

 

 

 

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!