Международното изложение Винария 2012 доказа едно – българското винопроизводство по нищо не отстъпва на страни като Италия, Франция. Най-голям успех в рамките на двадесетото юбилейно изложение постигна виното Domaine Peshtera, което макар и ново за пазара стана фаворит на членовете на международното представително жури и бе отличено с най-престижната титла "Златен Ритон 2012".

Лауреатът на Винария 2012, както и виното Villa Yambol, получи повече оценки от вина на традиционни чуждестранни производители. Освен това, едни от най-престижните международни конкурси и дегустации, като Vinalies Internationales 2012 и Chardonnay du Monde 2012, през изминалата седмица отличиха с редица медали двете български вина. Преди това Domaine Peshtera се завърна със златни медали и от най-голямото изложение в Сан Франсиско, САЩ.

Освен най-много точки по качествени и вкусови показатели, виното на Винпром Пещера получи и множество медали. В категорията при ракиите бе отличена "Пещерска гроздова".

На Винария 2012 ексклузивно бяха представени новите сортове Domaine Peshtera Мавруд, Каберне Фран, Сира и Розе, които през пролетта ще бъдат представени официално в търговската мрежа. Първи ги дегустираха посланикът на Украйна, най-големият дистрибутор за Хонг Конг, Китай и Япония, представители на над 10 други водещи дистрибуторски вериги от САЩ, Русия, Европа и над 20 ключови за България партньори.

Успехите и развитието на родното винопроизводство неизбежно рефлектират и върху имиджа на България пред света. Множество международни експерти вече се изказаха по темата и споделиха, че вината ни наистина са на световно ниво, а някои марки се конкурират на активни пазари в страни с много развито винопроизводство.

Отличените за тази година марки на Винпром Пещера са търсени и наложени продукти на пазари като Русия, Италия, Канада, Германия и много други страни от цели 5 континента.