Да изминеш над 400 км с един киловат час електроенергия, който струва броени стотинки – това не е фантастика, а постижение на български ученици и студенти.

То беше показано на надпревара за икономични автомобили в Лондон, в която участваха три отбора от България – от Техническия университет в София (ТУ), от Русенския университет и от гимназията в Чепеларе.

Снимка: bTV

В състезанието се включиха 200 отбора от цяла Европа, като не беше важно, кой ще финишира пръв, а кой автомобил ще измине по-голямо разстояние с по-малък разход на енергия.

Снимка: bTV

Отборът на ТУ се представи с напълно екологична кола, която може да е бъдещето в автомобилостроенето. Тя е с електромотор, захранван от водородната бутилка.

Снимка: bTV

„Очакваме да изминем 300 км с един кубичен метър водород. Този разход, енергията на водорода, сравнена с енергията на един литър бензин, означава разход на бензин около 0,2 литра на 100 километра“, коментира преди старта ръководителят на отбора Пламен Паунов.

Снимка: bTV

На финала българите заеха престижното 4-о място.

Първи за поредна година бяха студентите от Нант.

Снимка: bTV

Русенският отбор заложи на нежния пол. Колата на момичетата измина 409 км с един киловат час и отборът зае 11-о място.

„Реално в бита един киловат час отговаря на енергия, изгорена от един електродомакински уред за един час“, коментира пилотът Илияна Минковска.

Снимка: bTV

Третият български отбор – от гимназията в Чепеларе, се класира 25-и.

Всички наши екипи са подобрили постиженията си тази година.

Вижте повече във видеото: