Пореден секс скандал разтърси Холивуд тази седмица. Кевин Спейси беше обвинен от колегата си Антъни Рап в сексуален тормоз. В отговор на обвиненията, Спейси призна, че е гей.

В интервю за интернет сайта "Бъзфийд" актьорът от „Стар трек” Антъни Рап отправя директно обвинение в сексуален тормоз към двукратния носител на Оскар Кевин Спейси. Според Рап, през 1986 г., когато той е на 14, 26-годишният тогава Спейси го поканил на парти в дома си, а в края на вечерта го отвел в спалнята, положил го е леглото си и се е качил върху него.

Антъни Рап споделя още, че е останал с впечатлението, че Спейси е пиян и, въпреки че го е притискал здраво към леглото, той е успял да се измъкне и да напусне апартамента. Рап казва, че е решил да проговори, след като скандалът с продуцента Харви Уайнстийн, обвинен в сексуални посегателства от десетки жени, е повдигнал въпроса за случващото се в развлекателната индустрия.

„Много ме дразни тази лавинообразност, която в последно време съществува благодарение на социалните мрежи, тъй като всякакви факти, дреболии от миналото биват изравяни и споделяни, и стават достояние на целия свят”, коментира представителката на ЛГБТ общността у нас Елза Парини.

Тя припомня, че още от времето на Майкъл Джексън много хора си правят пиар на гърба на известните.

Кинокритикът Владислав Апостолов коментира: „Заглавието на сериала, на който Кевин Спейси е лице и който беше спрян сега е най-ярката метафора за това, което се случва в момента в Холивуд - "Къща от карти". Каскада от провали, от неприятни събития. И Кевин Спейси стана поредното лице, което беше всмукано от водовъртежа от обвинения в неприемливо секусално поведение. Всичко това, отприщено от Харви Уайнстийн”.

Веднага след интервюто на Антъни Рап, в публикация в "Туитър" Спейси споделя, че е "повече от ужасен", но не си спомня инцидента, случил се преди над 30 години. Кевин Спейси се извинява за неуместното си поведение и завършва с признание, че е гей.

„С този акт той се опита да измести фокуса от обвинението в сексуално неприемливо поведение към това, че той е гей. Което е този все по-истеричен, свръх либерален, истеричен Холивуд е нещо, което със сигурност е окуражавано, празнувано”, смята Апостолов.

Изявлението на Спейси бе осъдено от гей активисти заради решението му да намеси признанието за сексуалността си в контекста на обвинението в сексуален тормоз над малолетни. „ЛГБТ общността са много чувствителни на тема смесване на хомосексуалността с педофилията. Не, че го няма и не, че не е свързано, но наистина не трябва да се прави постоянен паралел между това, защото наистина са коренно различни неща”, посочва Елза Парини.

Като реакция на скандала - Международната академия за телевизионни изкуства и науки, която присъжда международните награди "Еми" взе решение да не връчва едно от почетните си отличия на Кевин Спейси. Междувременно стрийминг платформата "Нетфликс" оповести, че хитовият сериал с негово участие "Къща от карти" спира след предстоящия шести сезон.

За Елиза Парини това е лицемерно – особено на фона на подобни обвинения по адрес даже на президента Доналд Тръмп. Апостолов отбелязва, че реакцията е била неизбежна, след като по подобен начин са се случили нещата и с Харви Уайнстийн, Джеймс Тобак и други известни имена.

Кевин Спейси е един от най-обичаните актьори, а феновете му в момента са разделени на две. Едните остават слепи за скандала и продължават да го обожествяват, а другите разделят човека от актьора и преосмислят отношението си.