Томико Диксън е най-младата изпълнителка влязла в Залата на славата на блуса в Чикаго. За нея казват, че е внучката на блуса. Внучка не само защото е млада и пее блус, но защото е наследила най-доброто от тази музика от нейния дядо – легендата на блуса Уили Диксън.

Какво кара хората да слушат, тази типично американска музика, навсякъде по света? “Аз мисля, че хората почитат и ценят блуса, е че преди всичко ние живеем в блус, особено във времена като тези. Блусът ти дава мъдрост и разбиране, които ги няма в другите музикални жанрове. Това е коренът, от който покълва цялата музика”.

Въпреки, че живее във времена, в които чернокожото население продължава да бъде жертва на полицейско насилие, Томико Диксън твърди, че не е загубила надежда за страната и народа си. За нея мечтата на д-р Мартин Лутър Кинг за мир и разбирателство между хората от различните раси не е изчезнала.

"Ето аз стоя пред Вас, като доказателство за този факт. Наскоро бях в Мемфис и имах възможност да присъствам на среща, която се състоя в храма „Клейборн”. Беше невероятно изживяване. Там имаше хора от всички раси. Те се бяха събрали с една единствена цел – мир и благоденствие за всички. Така че, ако приемем този модел и го приложим в света, ще бъде прекрасно”, казва тя.

Томико Диксън пази много топли спомени за своя дядо легендата на блуса Уили Диксън. Като много мил, разбран и даващ всичко от себе си човек. И въпреки, че много рок групи, сред които „Лед Цепелин”, са се възползвали от неговите песни и творчество, тя не изпитва огорчение от този факт.

Снимка: bTV

Напротив, радва се, защото Уили Диксън, точно заради това е творил музиката си: "Чрез музиката си, той искаше да разруши бариерите. Всъщност дядо ми беше най-много благодарен на рокендрол музикантите, заради това, че взеха блуса и го вдигнаха на друго по-високо ниво, във времена, в които той бе започнал да замира."

Томико Диксън иска да запази блуса, музиката на нейните деди, жив. Блусът, казва също тя, това са истинските факти от живота, изразени във формата на песен.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!