7 сутринта лято, хората забързани минават край жилищната сграда, а едно чисто голо момиче се показва на прозореца и позира в очакване да я снимат. Гледка, меко казано шокираща за случайния минувач.

„Една от сесиите снимахме на стълбище в жилищна сграда и докато снимахме една от съседките излезе и видя как снимам гола жена на стълбите, но беше сравнително млада и не реагира особено. Аз бях доста по-притеснен от нея и се правех, че снимам само, за да не ми види лицето”, разказва фотографът Алекс Манчев.

"Проект: Свобода" е първата му самостоятелна изложба. Тя включва 30 фотографии на голи женски тела, заснети в необичайна среда по необичаен начин. Всяка от тях е с различна професия и социален статут, но никъде не виждаме техните лица.

„Целенасочено аз скривам тяхната идентичност, защото не искам те да са хората, които се сблъскват с коментарите на обществото, негативните. Но съм изключително благодарен, че те ме допускат до личния си свят и искам да запазя тяхната цялост. Искам да кажат, че има и друга паралелна реалност в България и тя няма нищо общо с това пост-комунистическо общество, в което сексът, голотата са табута, в днешно време хората са разкрепостени, още повече, че това е изкуство, което се прави от праисторията”.

Алекс Манчев е със смесен произход от майка рускиня и баща българин, но никога не е искал да се развива в Русия. Не пропуска нито едно светско събитие у нас и е винаги пред сцената с апарата си. Той е единственият български фотограф специално поканен на седмицата на висшата мода в Париж и снимал модела Бела Хадид.

Следващата цел на Алекс е да снима гола девойка на улица в Берлин и да представи изложбата си в някои от най-големите европейски столици. Голямата мечта е да покаже "Проект:Свобода" в Ню Йорк.

А в София фотографиите могат да бъдат видени до 13ти ноември в "Сан Стефано Плаза".