Следвайки законите на космическия музикален бизнес и изневерявайки на своята лична традиция, "Пистамашина" реши да приложи и видео към химна, с което да увековечи машинално забележителния пърформънс "Културен ремонт".

"Пистамашина" е музикален и визуален проект, създаден през 2005 г. от група музиканти, които са се почувствали уморени и отегчени от членуването в други банди. Всички те, музикантите, имат дългогодишна мегауспешна кариера – истински виртуози в изпълнението на различни музикални стилове.

Изведнъж през землянската 2008 г., малко преди един не толкова значителен космически взрив, те – бъдещите оператори в "Пистамашина", решават да сменят начина на представяне на идеите си за музика и изкуство и създават нещо ново, неопределено, андроидско...

Много земляни предполагат, че зад употребата на нинджа маски и мотоциклетни каски се крие желанието на операторите да останат анонимни. Но истината е друга: това са предпазни средства, за да могат те – операторите – да довършат своята мисия на сцена и да устоят на енергията, която се пръска от публиката по време на техен лайв.

Съществуват две версии относно произхода на операторите. Някои мислят, че те идват от България, а други, че са група от роботи-андроиди. До този момент обаче никой не залага главата си в подкрепа на едната или другата хипотеза.

Стилът на "Пистамашина" е смесица от различни музикални жанрове: алтърнатив, хип-хоп, електроника, дъб, джаз и сай-фай. Той е бунт на свободната душа, а всеки гиг е изключително аудиовизуално изживяване. "Пистамашина" се просмуква във вените – светкавично и ударно.

И за протокола: три от изявите им през 2012-а са в Топ 10 на музикалните събития на годината.