Социалната фотографска мрежа Instagram бързо се превърна във водеща в световен мащаб. Мобилното приложение се появява през октомври 2010 година, като идеята на създателите е да предостави лесен и бърз начин за заснемане и споделяне на снимки. През април 2012 година, компанията Facebook закупи Instagram за около 1 милиард долара. Мобилното приложение се използва от над 300 милиона потребители за един месец.

След първоначалното неодобрение на Instagram от професионални фотографи, приложението бързо придоби популярност и сред тях, като в момента милиони фотографи го използват като инструмент в работата си. Снимки, направени с мобилни телефони, участват наравно в световни фотографски конкурси, а базата данни на Instagram е изпълнена с произведения на изкуството.

Ето и 10 фотографи, които задължително трябва да следвате в Instagram:

 

A photo posted by Koci (@koci_alt_delete) on

1. Ричард Ернандез (@koci_alt_delete и @koci) е един от най-впечатляващите мобилни фотографи. Той е мултимедиен журналист с номинации за Пулицър и множество фотографски награди. Носител е на награда Emmy за видео и е един от водещите артисти в За обработка на фотографиите, използва редица мобилни приложения, като най-често Hipstamatic и Instagram. Снимките му са насочени към градска фотография, като се опитва да улови най-интересните моменти от всекидневието на хората.

2. Дейвид Гутенфелдер (@dguttenfelder) е американски фотограф, шеф на отдел в Associated Press и е познат със снимките си от Северна Корея. Финалист е за награда Пулицър през 2012 година. Печели награда Infinity от Международния център за фотография, както и Instagram снимка на годината на списание В профила си в социалната мрежа публикува снимки направени само с телефон, които запечатват моменти от пътуванията му по работа.

 

A photo posted by Pete Souza (@petesouza) on

3. Пийт Суза (@petesouza) е американски фотожурналист, като в момента е главен фотограф на Белия дом и президента Барак Обама. Започнал е кариерата си като фотограф във водещи американски издания, като по-късно работи като официален фотограф на президентската кампания на Барак Обама.В Instagram профила си публикува както професионално заснети фотографии, така и снимки направени с телефон, които отразяват живота на американския президент и неговото семейство.

4. Матсумото Казуо (@matsumotokazuo) е японски фотограф. Снимките му в Instagram са направени единствено с телефон, като много напомнят на картини на известни японски художници. По-специфичното в неговата работа е, че рядко използва много видими филтри и обработки и разчита повече на композицията на кадъра и осветлението.

 

A photo posted by Dirk Bakker (@macenzo) on

5. Дърк Бакър (@macenzo) снима единствено с телефон. Родом от Амстердам, той снима предимно архитектура, като се интересува от ритъма, текстурата, линиите и играта на сенки по сградите. Неговият профил в Instagram е изпълнен с цветни и интересни градски композиции, вдъхновени от архитектурата на Амстердам.

 

A photo posted by Ami Vitale (@amivitale) on

6. Ами Витал (@amivitale) е фотограф за National Geographic и посланик на Никон.Носител е на множество фотографски награди и нейни снимки са излагани във световни галерии. Профилът й в Instagram е също толкова интересен колкото професионалната й работа. Тя публикува снимки от множеството си пътувания по света, като доста често са заснети с телефон.

 

A photo posted by John Keatley (@johnkeatley) on

7. Джон Кийтли (@johnkeatley) е един от най-популярните портретни фотографи в В професионалната си кариера е заснемал множество известни личности, но в профила си в социалната мрежа публикува потресаващи портрети на известни хора.

 

A photo posted by janske (@janske) on

8. Следващата авторка е позната единствено с псевдонима си в Instagram, а именно @janske. Тя е един от най-добрите пейзажни фотографи в социалната мрежа, като всички снимки са заснети и обработени само с телефон. Композициите са прости и изчистени, като много рядко използва филтри при обработката.

 

A photo posted by Scott Rankin (@othellonine) on

9. Скот Ранкин (@othellonine) е професионален фотограф от Ванкувър, който снима предимно пейзажи. Снимките му в Instagram често включват малки, отдалечени човешки фигури. Желанието на Скот е да покаже колко незначителен е човек когато е сред природата.

 

A photo posted by @michaelchristopherbrown on

10. Майкъл Кристофър Браун (@michaelchristopherbrown) е американски фотограф, който работи за National Geographic и е член на международна фотографска агенция Снимките, които публикува в Instagram, често са свързани с историите, по които работи като фотожурналист, като отново не обработва много кадрите след заснемане.