Може би си спомняте първите стрийт паради, когато улиците на София оживяваха и ставаха цветни, а може да сте и от поколението на 90-те, първото у нас, което израсна с електронна музика. Тогава със сигурност ще познаете Стефан Крачанов, много по-известен като DJ Steven.

Той е един от бащите на електронна музика в България, един от създателите на „Метрополис” и водещ на радиопредаването  "120 минути с Метрополис".  Той е и родител и на 2 дъщери. Срещаме го заедно с по-голямата –  София, която е част от екипа на bTV.

Снимка: Личен архив

„Журналистиката ме срещна по много случаен начин, така стана, че останах буквално от днес за утре без работа преди време и точно тогава беше обявен стажът в bTV Новините и понеже предишните ми така работи винаги са били свързани с писане и работа по сайтове конкретно и така започнах стаж в bTV и лека полека се присламчих към сайта, където имаха тогава нужда от помощ. Останах и така – вече 2 години”, разказва тя.

Преди bTV София мечтае да стане фоторепортер и да отразява събитията по размирни зони. Завършила е фотография, учила е и визуални изкуства. А детската мечта на Стивън е да стане... пожарникар. Но вместо в пожарната, майка му, която е оперна певица, го води на репетиции.

Снимка: Личен архив

„Тогава започна голяма любов към музиката, след това в гимназията практически всички възможни купони, на всякакво ниво по един или друг начин аз така да се каже ги озвучавах”, спомня си Стефан.

Започва да работи в дискотека, където за първи път се сблъсква с електронната музика. Носели им музика от Италия.

„Пристигаха някакви странни плочи , по 6-7 минути нищо не ставаше, нямаше вокали, една и съща музика се повтаряше постоянно… Съответно, ние почнахме да я пускаме, първо след 3-4, постепенно обаче завладя цялата нощ и след това, съответно, Иво Рачев беше ходил в Германия, донесе един видео касети от германските рейвове. И в един момент решихме да пробваме нещо подобно в България”.

Снимка: Личен архив

Така през 1996 г. няколко души решават да направят първия уличен технопарад в София, подобен на германските.

Снимка: Личен архив

Как изглежда той през очите на София? „И трите с майка ми, сестра ми тогава на 9 години, по камионите отгоре през цялото време то беше една ужасна забава особено през очите на дете, нали можеш да си представиш за какъв кеф става въпрос, всякакви хора всички странно облечени, адски силна музика…”.

Стивън завършва машинно-електротехническия институт. Със съпругата си се запознава в художествената академия, където често ходи при приятели. С образование в сферата на изкуствата е и по-малката му дъщеря Рада, която тази година завърши живопис в Италия.

Снимка: Личен архив

Тя е имала и залитания към диджейството, но баща й е категоричен – никога не е настоявал момичетата да следват неговия път.

„Метрополис” довежда в България за първи път величия на световната сцена като Карл Кокс, Свен Вет Десин Масиело (спал на дивана на Стивън, след като изпуска самолет), Джош Уинк (ял баница на Нова година у Стивън) и Уестбам.

Снимка: Личен архив

„Със всяко следващо парти идват нови и нови млади хора, което означава, че все пак си върши добре работата баща ми”, отбелязва София, а Стивън го обобщава по друг начин: „След като такива чичаци успяват да привличат млади хора, значи правим нещо!”