С творбите си той е завладял най-известните световни музеи. Произведенията му са в Санкт Петербург, Москва, Япония, Ню Делхи и Южна Корея .Той е най-известният скулптор у нас Георги Чапкънов – Чапа. Приема ни навръх 75-ия си рожден ден. Заедно е един от тримата си сина – Тодор, режисьорът на най-новия сериал на bTV „Скъпи наследници” и внучката му Леа, една от героините в сериала.

Как отбелязва празника си професорът, който има трима синове и осем внуци? „Обикновено е голяма галимация… сега вече повече деца и внуци са по-големи и може да мине с повече спокойни игри иначе е непрестанно преследване и дебнене кой какво ще направи, кой какво ще скрие нещо, нормални детски неща”, отговаря синът Тодор.

Има ли някой от наследниците, който да е тръгнал към изобразителното изкуство? „Малките рисуват всички до един. А неговият (на Тодор – б.р.) брат Коста и снаха ми са перфектни скулптори, за нещастие, няма работа. Тук в такова време живеем и в такава идиотска държава, че много трудно и общо взето поменуват покрай мен, но не е работа. Аз съм стар, аз съм супер стар. Но в крайна сметка съм дъртак вече и това е”, отговаря професорът.

За статуите и хората

Георги Чапкънов с  съавтор на националния ни герб. Символът на столицата - скулптурата на Света София също е негово дело. Леа го пита откъде е дошла идеята за творбата. Дядо й отговаря: „Има един юнак, който така първи произнесе това нещо, трябва да се направи св. София, на мястото на звездата на Партийния дом. Там на този кол, на който стоеше звездата, да се отсече и  върху постамента да се сложи. И тръгна работата доста добре, направих аз рисунки, всичко както трябваше. То тогава Софиянски беше кмет и някак си по аналогия св. София, Софиянски тръгна работата..”.

Снимка: Личен архив

Не спестява в разказа и критиките към произведението си, дошли както от синода, така и от негови колеги: „Не могат да понесат така нещо да се направи, та езическа била, та грозна била, та сам трябва да си я съборя, ей такива едни работи и после утихнаха”. Смеем се на поредните вестникарски публикации с призиви за премахване на статуята, защото „символизирала смърт и проституция”.

Освен постоянните критики за Света София, наскоро едно от едно от произведенията в центъра на столицата бе бутнато от пиян ученик. За проф. Чапкънов обаче това „не е толкова страшно”: „Те дойдоха тук целия клас, с класната си, момчето се извини, нищо страшно не е станало, няма и нищо, напролет ще я монтираме пак, вече много здраво и няма да се случва никога. Могат да се катерят по нея како си искат”.

На какво иска да научи внуците и синовете? „Аз обичам хората около мен да са добри. Да са добри хора”.

Правил е портрети на много известни българи като Радой Ралин , Йордан Радичков и Симеон Сакскобургготски, но най-вълнуваща остава срещата ми с един италианец. Това е режисьорът Фредерико Фелини, който позволява на Чапа да му направи портрет приживе.

Снимка: Личен архив

„Той Федерико имаше кой знае колко приятели художници, артисти всякакви. Той само на мен позволи. На Фелини съм го направил за 3 часа, само че по 1 часа на ден 3 различни дни, защото толкова мога да се концентрирам, Максимум 1 час на ден работя пълноценно , после вече не е работа”, спомня си творецът.

Следващото поколение

Тодор е средният син в семейство Чапкънови, от малък се увличал от киното. Завършва НАТФИЗ и след това отива директно в Холивуд. Дипломираният режисьор работи няколко години в американска филмова компания, където работи по различни филми, музикални клипове и телевизионни предавания.

Към целите си върви с много търпение, „не за друго, ами защото и се струваше, че годините които работех с американци по техните продукции някак си ще се отвори един път, който много лесно би бил достъпен, а се оказа, че не е така”.

Снимка: Личен архив

След няколко години зад Океана, Холивуд вече е зад гърба му. През 2016 г., на над 2500 метра надморска височина стартира и един от най-мащабните проекти в българския телевизионен ефир " Скъпи наследници". Тодор получава предложение да бъде режисьор, а по-късно за една от ролите на децата е избрана и неговата дъщеря Леа.

Казва, че първо мечтаела да стане режисьор като баща си, но бързо се увлякла по актьорската професия.

Снимка: Личен архив

По-голямо предизвикателство ли е да работиш далеч от студиото, в специално изграден за сериала декор? „Да, винаги повече предизвикателство, но пък свободата е много по-голяма и да не се затвориш на едно място и винаги отвън да е отвън, вътре да е вътре (…) искахме природата да е част от целия сериал, къде се намират тези хора, колко е живописно и хубаво цялото нещо”.

Проф. Георги Чапкънов гледа ли сериала? „Колкото мога гледам , ако ли не тука моите приятелки в галерията ми го пускат на запис и така гледам да не пропусна нишката”.