Изложбата „ArtExtreme 15” на авторите Анатолий Радев и Дария Василева е посветена на силата на българския дух, въплътена в творчеството на скулптора Кирил Шиваров. „ArtExtreme 15” е част от програмата „Черно море – мост на културата” и е под патронажа на вицепрезидента на България Маргарита Попова.

„ArtExtreme 15” е мултижанрова изложба – цялостен културен продукт, съставен от съвременни форми на визуалното изкуство. Съдържа филм, трейлър, изложба, присъединена етнографска част, творческа и фен зона и рубрика в различните видове медии. Предвидени са творчески занимания и срещи с българската общност в дните на българската култура.

Анатолий Радев и Дария Василева съчетават в работата си фотография и компютърна обработка, като целят да предизвикат зрителите да се потопят във вътрешния свят на заснетите модели. Вдъхновени от архитектурното творчество на скулптора Кирил Шиваров, което носи специфично усещане за българското културно наследство, авторите на проекта се опитват правилно да предадат спецификите на нашия етнос.

Снимка: Фотографи: Анатолий Радев и Дария Василева

В селекцията за изложбата в Мадрид са включени и портрети на балетисти, заснети на фона на традиционни български шевици. Анатолий Радев и Дария Василева целят да извадят извън контекста тези специфични форми и цветове, като ги съотнесат към вътрешното усещане на всеки модел.

Изложбата ще бъде открита на 15 май в Мадрид в галерия „Espacio BOP” и ще бъде представена в Националния етнографски музей в София на 5 юни.