Най-големият примат в света – източноконгоанската горила, е на път да изчезне, докато гигантската панда вече не е застрашен вид.

Това стана ясно от актуализирания Червен списък (вж. списъка, на англ. ез.) на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN.org).

В дивата природа са останали само около 5000 броя от източноконгоанската горила (Gorilla beringei), чиято популация е намаляла с над 70% за последните 20 години, подчертава в комюнике организацията. (Вж. съобщението, на англ. ез.)

Четири от шестте вида човекоподобни маймуни – източноконгоанската горила, западноконгоанската (обикновена) горила, борнейският орангутан и суматранският орангутан, са критично застрашени от изчезване.

Останалите два вида – шимпанзето и бонобото, също са в червения списък за застрашени видове, но все още популацията им не е стигнала критично ниско ниво.

Същевременно организацията съобщи добри новини за гигантската панда (Ailuropoda melanoleuca). Дългите години борба за опазване на вида най-сетне са дали резултат и той преминава от категорията „застрашен“ в тази на „уязвим“ вид.

В момента в света има около 2000 панди на свобода.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!

Използвани са материали на БТА