Откакто преди повече от десет дни в. "Ню Йорк таймс" публикува разкрития за сексуални посегателства от страна на Харви Уайнстийн, все повече и повече жени отправят подобни обвинения към продуцента, предаде ДПА.

Мнозина вероятно знаят защо истината излиза наяве чак сега, след като някои от случаите датират отпреди десетилетия. Отговор на този въпрос за агенцията дава адвокатът Скот Шуцман, специализирал в дела за сексуален тормоз.  

"Жените проговарят сега, защото вече не се страхуват и знаят, че не са единствени. Много хора в Холивуд се боят, че никой няма да им повярва", казва адвокатът.  

В първоначалната публикация на в. "Ню Йорк таймс" осем жени обвиниха Харви Уайнстийн в сексуален тормоз. Според обвиненията им продуцентът, претендирайки за бизнес срещи, е искал от тях масажи в хотелски стаи, като понякога е отварял вратата гол и е правил и други нежелани опити за сближаване.  

В публикацията се посочва също, че Уайнстийн е постигнал споразумения с минимум осем жени - нещо, което според Шуцман е окуражило и други да проговорят.
"Харви Уайнстийн е човек с влияние в Холивуд и притежава властта да поставя хората в "черния списък", допълва адвокатът.  

Миналата седмица сп. "Ню Йоркър" съобщи, че 13 жени са станали жертва на сексуален тормоз или посегателства от страна на Уайнстийн в периода между 90-те години на миналия век и 2015 г.  

Подобни обвинения срещу продуцента отправиха звезди от ранга на Анджелина Джоли, Гуинет Полтроу, Хедър Греъм, Кейт Бекинсейл, Кара Делевин и Леа Сейду. Най-сериозното обвинение - в изнасилване, беше отправено от актрисата Роуз Макгауън.  

"Много е важно жените да предоставят подобна информация", отбелязва Скот Шуцман. Адвокатът напомня, че т.нар. доказателство "Аз също" е приемливо в процеси за сексуален тормоз в Калифорния. Дори твърдението на жени, които вече са уредили делата си, може да се използва като доказателство в нови процеси.

(БТА)