Рекордите на британската кралица

Без шумни тържества, топовни салюти или шествия с кораби по Темза, 2015 година влезе в британската история, за да остане там завинаги. На 9 септември в 19.30 часа българско време кралица Елизабет Втора стана най-дълго управлявалият монарх в родината си, подобрявайки рекорда на пра-прабаба си кралица Виктория по продължително царуване - 23 226 дни 16 часа и 23 минути.

Досущ като кралица Виктория, и Елизабет Втора избегна суетата и шума около това събитие от уважение към паметта на своята предшественичка. Това обаче не попречи на историците и медиите да отбележат всеки по свой начин паметната дата. Изтъкнато бе, че Елизабет Втора е най-дълго царувалата жена в света. По време на пребиваването й на трона са се сменили 12 министър-председатели на Великобритания - от Уинстън Чърчил през Маргарет Тачър до Дейвид Камерън. А някои от тях дори са родени по време на нейното управление. Не бе пропуснат и фактът, че кралицата на Великобритания е най-много пътувалият монарх в света - 270 официални посещения в 128 държави.

Не бяха подминати и някои любопитни подробности, като например, че кралицата на Великобритания не е използвала паспорт по време на визитите си зад граница, защото просто няма такъв. Това е така, тъй като всички паспорти в страната се издават от нейно име. Разбра се, че по време на посещенията си в чужбина кралската особа често използва френския език и не прибягва до услугите на преводач.

Светът научи, че кралицата на Великобритания притежава хиляди двойки лебеди, както и всички "кралски риби" - есетри, делфини, китове.

Медиите не пропуснаха да разкрият и факта, че макар обикновено да прави впечатление на много сериозна, Елизабет Втора има великолепно чувство за хумор и талант на имитатор. Епископ Майкъл Ман, неин личен свещеник, например каза, че едно от най-смешните неща, които е виждал, е как тя имитира кацането на самолет "Конкорд". Разбра се, че нейният съпруг принц Филип я нарича в семеен кръг Зелка.

За разлика от 2015 г., 2016-а ще мине под знака на пищните празненства. Тогава във Великобритания ще отбележат 90-ия рожден ден на своя обичан монарх. По този повод ще има тържествен обяд за около 10 000 души. Това ще е най-големият банкет, даван някога във Великобритания. Самата трапеза ще се простира на дължина от около един километър на прочутия бул. "Мал", който свързва Бъкингамския дворец с Трафалгарския площад.

Елизабет Втора е родена на 21 април, но ще отбележи този ден в тесен семеен кръг. Т.нар. официален рожден ден на кралицата се празнува по традиция през юни. Между тези две дати - от 12 до 15 май в Хоум парк в двореца Уиндзор ще бъдат организирани 4-дневни тържества с голямо представление с участието на 1500 музиканти, танцьори, певци, известни актьори и други дейци на изкуството, а също и с 900 коня. Няма да липсват военни оркестри и кавалерии от различни държави.

Новата принцеса на народа

Британското кралско семейство ще запомни отминаващата 2015 г. с още няколко паметни събития. На 2 май херцогинята на Кембридж Катрин дари принц Уилям с второ дете, роди се малката принцеса Шарлот. Появата й на бял свят беше ознаменувана със 103 топовни гърмежа, а пресата изпадна в умиление пред кралското бебе - второто дете на херцозите на Кембридж след раждането на принц Джордж през 2013 г. "Новата принцеса на народа", писа дори британски вестник, напомняйки за Даяна, майката на принц Уилям.

Кръщенето на Шарлот Елизабет Даяна бе в същата църква, където е била кръстена и покойната й баба Даяна - "Света Мария Магдалена" в Сандрингам. Малката принцеса беше доведена от майка си в количка, използвана навремето от кралица Елизабет Втора при отглеждането на двама от синовете й - принц Андрю и принц Едуард. А самата Шарлот беше облечена в копие от кръщелната рокля от дантела и сатен, направена първоначално за най-голямата дъщеря на кралица Виктория през 1841 година. В периода 1841-2004 г. тя е носена от 62 кралски бебета, включително и от принц Уилям.

Самото кръщене бе извършено от Кентърбърийския архиепископ Джъстин Уелби с вода от р. Йордан, където е кръстен Исус Христос.

Месец по-рано, на 9 април, британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му, херцогинята на Корнуол Камила, отбелязаха десетата годишнина от сватбата си. Двойката предпочете да се уедини в кралското имение Балморал, където двамата прекараха и медения си месец през 2005 г.

В тесен семеен кръг бе отбелязана и годишнината от сватбата на кралица Елизабет Втора и принц Филип. В Уестминстърското абатство прозвуча само камбанен звън по повод 68-те години щастлив семеен живот на монарха.

Паметен през 2015 година ще остане и моментът, когато членовете на британското кралско семейство се появиха на балкона на Бъкингамския дворец по време на парада по случай 89-ия рожден ден на Елизабет Втора. Тогава кралицата на Великобритания се появи за пръв път на балкона заедно с трима бъдещи монарси - сина си Чарлз, внука си Уилям и правнука си Джордж.