Земеделци в Добруджа си пращат едни на други биячи, защото не могат да се разберат кой да обработва земята. Това твърдят битите. Резултатът - потрошена техника и заплахи за убийство.

Двама души обработват парцел от 400 декара в землището на село Краново в Добруджа. Нападнати са изненадващо от трима биячи с метални прътове.

Биячите се появяват след скандали между арендатори за това кой да обработва земята. Споровете са между хората, спечелили последния търг за тази земя и човекът, който е я обработвал преди това. Става въпрос за общо над 1000 декара.

Пререкания между земеделците тук е имало и предишни години, но до трошене на техника и заплахи за убийство не се е стигало. Само за последния месец в полицията има заведени девет жалби.

„И министър Цветанов даже идва наскоро в община Алфатар и пред него сме представили проблема. Каза, че ще се разпореди, ще провери лично случая - досега до ден-днешен нямаме никаква яснота”, казва Драгомир Димитров, земеделски производител.

Групата арендатори обвинява земеделския производител Емил Николов, че той изпраща биячите. Преди последния търг именно той е обработвал част от нивите в землището на село Краново.

Обвиняваният категорично отрича и смята, че той е жертвата. Земеделците трябва да намерят общ език - категорични са от Областната дирекция по земеделие. Със скандалите при арендаторите се занимава и областният управител.

„Всеки един, който има претенции по отношение на друг свой колега или за свое право да ползва земеделски земи, следва да го упражни в съда”, съветва Николай Димов, областен управител на Силистра.

От полицията обясниха, че в момента работят по четири случая на побой в земеделските земи. Но отказаха информация дали са ясни както биячите, така и поръчителите.