Харманлийският районен съд постанови постоянна мярка „задържане под стража“ за всички 18 задържани мигранти, взели участие в бунта в Харманли от миналата седмица.

Те са обвинени за агресивно поведение, придружено с цинизъм и дързост, както и съпротива срещу органите на реда.

Тъй като залата на съда е една, мигрантите бяха вкарвани на групи и разглеждането на мерките отне над шест часа.

Първият който чу, че остава в ареста за постоянно, е афганистанецът Идрис Бабакархел, сочен за един от организаторите на бунта в лагера. Той отрича.

Ние помагахме на полицията, помагахме на всички власти и не знам защо сме ареста“, заяви Идрис.

„Част от разпитаните обвиняеми твърдят, че са били извеждани насилствено от блоковете, в които живеят, за да отидат и да протестират“, каза служебният защитник Галина Славова.

Според районния съдия дързостта, наглостта и високата обществена опасност на извършеното от групата мигранти е основание те да не получат свобода.

„Това са действия, които са особено нагли, безсрамни, грубо нарушават нравствените принципи и чувства на гражданите и създават възмущение сред обществото“, каза председателят на районния съд Минка Китова.

Служебните защитници на чужденците вече заявиха, че ще обжалват решението на съда. Това може да бъде направено в тридневен срок пред Хасковски окръжен съд.

Размириците в лагера, при които в четвъртък миналата седмица пострадаха и полицаи, и мигранти, доведоха до разследване на действията и за двете страни. Полицейският синдикат обяви разследването срещу униформените за незаконно и призова те да бъдат наградени.

Пред bTV председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов заяви, че използването на сила и помощни средства по време на бунт било нормално, съгласно Закона за МВР.

„Това е тяхно мнение, има си закони. Досъдебното производство се води срещу неизвестен извършител като полицейски орган“, коментира районният прокурор на Харманли – Маргарит Стоилов.

Пребитият 15-годишен афганистанец, който след размириците бе транспортиран в Елхово, а от там – по спешност в Стара Загора, е опериран, но състоянието му остава критично. Това е един от случаите, за които се разследва полицията.

Следователи и вещи лица ще доказват къде младежът е получил тежката травма – в Харманли или в Елхово, и дали става въпрос за полицейско насилие или саморазправа между самите мигранти.

Междувременно в болницата в Ямбол с различни травми са приети още четирима мигранти от Елхово.

На работно съвещание при премиера в оставка Бойко Борисов беше решено центърът за бежанци в Пъстрогор да бъде стане от затворен тип и да приеме част от хората, настанени в Елхово.

Специализираният дом в Любимец пък разширява капацитета си с още 400 места. Вече се оглеждат и бившите застави по българо-турската граница, които ще бъдат превърнати в бежански центрове от затворен тип.