Върховният касационен съд (ВКС) върна на Военно-апелативния съд за ново разглеждане делото за причиняването на смъртта на Ангел Димитров – Чората.

В средата на миналата година делото на Чората се върна във ВКС. Повод за възобновяването на процеса стана искане на главния прокурор Сотир Цацаров въз основа на решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Сега Военно-апелативният съд в София ще трябва да направи седморна съдебна експертиза за причината за смъртта на Ангел Димитров. Експертизата ще трябва даде отговор на въпроса от какво точно е починал той. Тя трябва да бъде извършена от не по-малко от седем членове, като специалистите да бъдат от медицински заведения, различни от тези, в които работят участвалите при изготвяне на представените вече в различните фази на наказателното производство експертизи, пише в решението на ВКС.

"Противоречието е между две групи компетентни специалисти в областта на медицината и отстраняването на това противоречие е възможно само от също такива специалисти. Решаването на въпроса за причините за настъпване на смъртта е основен въпрос, който следва да бъде решен по делото и от отговора на който зависи решаването на другите съществени въпроси – дали има извършено престъпление, подсъдимите автори ли са и каква следва да бъде правната квалификация. Противоречието е могло да се отстрани само по пътя на специалните знания, каквито съдът не притежава”, пишат в мотивите си върховните съдии.

Ангел Димитров загина на 10 ноември 2005 година при полицейската операция "Респект" в Благоевград. За смъртта му пред съда бяха изправени Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски, Иво Иванов. След като на няколко пъти делото стига до последната трета инстанция, състав на ВКС ги оправда.

За смъртта на Чората Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България на 1 юли 2014 година за полицейско насилие и неадекватно разследване.