Проверките на богатите вече започнаха в София, научи bTV. Прокурори и полицаи следят за произхода на парите на онези, които в последните две години са си купили имот или кола за по над половин милион лева.

В Софийския апелативен район богаташите са близо 300. От тях 88 са купили имения за над 800 хиляди лев. Неотдавна бизнмесменът Красимир Дачев се сдобива със скъпа недвижимост и не се притеснява от проверка.

Чуди се обаче на голямата публичност около акцията: „За мен е странно защо се манифестира подобно нещо. Ако искаш нещо да провериш, не излизаш на мегдана да биеш тъпана, а отиваш -проверяваш и ако има някакъв резултат го съобщаваш”.

Приоритетно проверките започват от хора разследвани или с криминални регистрации.

Прокурорите ще следят за произхода на парите дори и на тези, които карат скъпи коли на лизинг. Пазарът на луксозни возила е ориентиран именно към покупка на изплащане, казват търговци.

Всяка сделка над 30 хиляди лева оставя документни следи, обяснява ни нотариус Красимир Анадолиев: „Имаме задължение да идентифицираме клиентите, когато става въпрос за сума над 30 хил. лева и същите попълват декларации, в която трябва да декларират произхода на средствата”.

Бившият вътрешен министър Емануил Йорданов определи акцията като показна и припомни операция "Комар" от 1997 г., когато множество луксозни коли били събрани в поделението на жандармерията във Врана, а впоследствие – върнати на собствениците им.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!