България е върнала на Турция заподозрени в опита за преврат. Информацията е на турските медии. От МВР потвърдиха за седем души, предадени на Анкара, но заради нелегално пребиваване у нас.

Сред арестуваните са полицейски шефове, преподаватели и журналист от опозиционния вестник "Заман". Техни близки твърдят, че са искали политическо убежище у нас.

Върнатите обратно в Турция мъже не са поискали политическа закрила при залавянето им на българската граница, стана ясно от извънредна пресконференция на Гранична полиция по повод екстрадицията им към южната ни съседка.

Седемте души, заподозрени за връзки с движението на живеещия в САЩ ислямистки проповедник Фетхуллах Гюлен, бяха заловени при опит да преминат нелегално от България в Румъния през ГКПП „Дунав мост”.

По-късно на 15 октомври лицата бяха върнати обратно в Турция през ГКПП „Капитан Андреево”. За случая се разбра от медиите в южната ни съседка.

Само за 24 часа МВР е върнало седемте избягали от Турция предполагаеми противници на Ердоган.

Сред тях са двама уволнени полицейски комисари, университетски преподавател и журналист от закрития вестник "Заман".

Това е втори подобен случай след експулсирането на турския гражданин Абдуллах Бююк преди два месеца.

Българските и румънските гранични власти откриват чужденците скрити сред товара на тир, опитал да влезе в Румъния.

Срещу шофьора е образувано досъдебно производство за трафик на хора. Двамата сирийци са настанени в дом за мигранти, а сочените като последователи на Гюлен са върнати в Турция. Това е станало веднага след изтичането на 24-часовото задържане.

Те са върнати по спогодба за реадмисия между България и Турция, която е в сила от 2014 г.

Прокуратурата е била уведомена за случая, потвърдиха за bTV. Разследването срещу турците е било с мотив "незначителната обществена опасност". Така е станало възможно последователите на Гюлен веднага да бъдат върнати на Турция. Това е станало по спогодбата за реадмисия, твърдят от МВР. 

“В член 7 от въпросното споразумение е записано, че собствени граждани могат да се връщат, когато притежават валиден документ за пътуване или лична карта. В случая и седемте турски граждани са притежавали лични документи за самоличност, което автоматично означава, че те могат да върнат върнати на територията на Турция”, поясни Анатоли Загоров от сектор „Реадмисия” на Гранична полиция.

Според Граничната полиция мъжете на два пъти са нарушили закона, като един път са преминали на границата Турция – България и са направили втори опит на границата България – Румъния.

Дали мъжете са привърженици на Фетхуллах Гюлен е в процес на доказване, посочиха още от полицията.

На чуждите граждани е бил осигурен преводач, но не са поискали адвокат.

Нито правозащитни организации, нито омбудсманът са били уведомени, за да присъстват на принудителното предаване, както е по закон.

Депутати от вътрешната комисия поискаха да изслушат вътрешния министър Румяна Бъчварова по случая. „Имаме подозрения, че избирателно се задържат лица и се връщат”, каза Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

„По тези въпроси трябва да бъдем особено внимателни. Невинаги фойерверките и шумовете носят нещо добро за държавата” посочи Атанас Мерджанов от БСП.

Кои са седмината арестувани?

Трима са отстранени от длъжност комисари - двама от полицията в Диарбекир и един от Коджаели.

Сред  тях има доцент от университета в Малатя, журналист от закрития вестник „Заман", както и учител от средно училище в Бурдур, който след първия разпит е освободен и след това отново задържан в опит да се качи на автобус за Истанбул. Сред арестуваните има и собственик на магазин, обвинен в търговия с наркотици.

Близки на задържаните твърдят, че те са искали политическо убежище у нас.

bTV се свърза със сина на един от арестуваните.

„Той изпрати съобщение в петък вечер. Каза: „Аз съм в България и ще се изправя пред съда".   Обади се отново сутринта и каза: „Аз съм в Истанбул и ще ме съдят там. България ме изпрати тук”.  Бяхме шокирани. Оттогава не сме го чували и не знаем какво прави”, каза синът.

Той призна, че се страхува за семейството си.

Момчето е било в непрестанна връзка с баща си до предаването му на турските власти. Пред него седемте мъже са заявили, че са поискали политическо убежище у нас и до последно са очаквали, че ги карат към центъра за бежанци в Любимец.

„Тези хора са едни от изгонените след опита за метеж в Турция. Те са решили да избягат от репресиите. Има хора, които бягат буквално от Турция, защото там е много относително как ще бъдеш обвинен като съучастник в опита за преврат. Няма организация на Гюлен, нито такава да фигурира в списъците им”, коментира Мехмед Юмер, бивш издател на в. „Заман” в България.

„Това са интелигентни хора, не са обикновени хора, които не знаят правата си и няма да могат да се ориентират поне да потърсят правата си. Вярвам, че те са казали, че не искат да бъдат върнати, въпреки това са върнати. На тях не им е предоставен никакъв достъп до адвокатска защита”, каза Красимир Кънев, председател на Българския хелзинкски комитет.

И в южната ни съседка случаят отеква и поставя въпроси.

„Тук почти няма информация, проправителствените медии възхваляват това, а опозиционните питат спазват ли се в българия човешките права. Студентите ми ме питат какво се случва и аз не знам какво да кажа”, заяви Росен Димов, университетски преподавател в Турция. 

Според българското законодателство процедурата за принудително отвеждане до границата има 14-дневен срок за изпълнение. До предварително изпълнение, както в този случай, се прибягва само след изрично решение на властите ни.

Нови арести

Преди седмица в Турция започнаха нова серия арести. Отстранени са още 2400 учители, 109 военни съдии, 215 полицаи и над 200 военнослужещи.

След опита за преврат в Турция досега са уволнени над 100 хиляди служители в подозрение за връзки с ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен.

Това са учители, университетски преподаватели, съдии, лекари, полицаи, прокурори, военни. 

Твърди се, че 32 хиляди души са в ареста.

Осемте турски военни, които потърсиха убежище в Гърция след преврата, все още са в южната ни съседка. 

Часове след неуспешния преврат в Турция осем военни нарушиха с хеликоптер въздушното пространство на Гърция и потърсиха  убежище.

Оттогава Анкара настоява те да й бъдат предадени. В Турция ги очакват обвинения за предателство. Военните отричат това и твърдят, че са изпълнявали заповеди. 

В първите дни имаше спекулации, че хеликоптерът е трябвало да атакува хотел в Мармарис, където е бил Ердоган по време на преврата. Тези предположения отпаднаха.

От юли военните са в гръцки арест заради незаконно преминаване на границата.

Досега гръцките власти отхвърлиха молбите за убежище на седем от тях. Аргументът е, че превратът в Турция е определен като „терористичен акт", а няма достатъчно доказателства, че военните не са участвали в него.

Решението за последния турски офицер се очаква до дни. Адвокатът на военните определи решенията като политически.

Казусът изостри тона между Анкара и Атина. Гръцките медии съобщиха за проведени телефонни разговори между Ердоган и Ципрас, в които турският президент е настоял за бърза екстрадиция. Гръцкият премиер обаче е призовал за разбиране и изчакване на юридическо решение.  

В Турция от утре влиза в сила удължаване на извънредното положение с още три месеца.

Темата продължава и утре в предаването "Тази сутрин", където ще чуете и цялото интервю със сина на един от арестуваните.