Докато все още няма задържан за убийството на ботевградския бизнесмен Семко Семков, в местното село Литаково, в което Семков е развивал бизнеса си с дърводобив, го обвиняват в незаконна сеч.

С ново име осъмва селото след местните избори преди три години "Семково" - уж на шега, но с явна препратка към името на убития Семко Семков, който според някои местни бил спонсор на избрания кмет Георги Георгиев, баща на бившия депутат от ГЕРБ Даниел Георгиев.

Днес табелата е сменена, но славата на Семко Семков на местен феодал в Литаково не е угаснала. „Селото реве за него. Човек не е ревал за друг, както рева за него. Гладен човек не е оставил”, коментира местен мъж. „Тука са навързани партии и други работи. Не искам да говоря. Има много гласове, има доста цигани в околността. Цепят се на две - за БСП и ГЕРБ”, обясни друг местен жител.

Официално дърводобивът се оказва най-развитият бизнес на Семков в селото. Собствеността на част от фирмите си дели с неговия шурей - Тихомир Нинов.

Местните трудно се съглясават да говорят за Семков. Много от тях го обвиняват в незаконна сеч. „Взима бука, бие една курия. След нея - още две. Навсякъде си е така. Винаги се сече над позволеното... Маркират ти 100 дървета, а ти секат 1000... Горе няма никакъв контрол. Горското стопанство му е подчинено.Той им е шефът, той им плаща”, твърди местен мъж.

„Горите са изсечени всичките, където е вододайна зона. Хората алармирахме... Всичко е синджир марка.. Парите, парите, парите...”, продължи друг.

„Като падна правителството, тука се караше денонощно, и нощем. Депутатите от Етрополе, оттук-оттам, следствието - те са синджир-марка. Сраснали са се... На кого да се оплача. На крадеца?”, възмутен е още един местен жител.

И кметът на Литаково допуска, че Семков е нарушавал закона. „Възможно е да е секъл незаконно. Да не би на други места в България да е законно? Хиляди проверки са преминали. На место е трудно да се прецени точно това нарушение от него ли е извършено, или от някой друг”, коментира кметът.

Дали дърводобивът, или другият му бизнес, свързан със строителство, транспорт и земеделие, стоят в основата на убийството му, засега остава загадка за разследващите.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!