Голяма кражба на произведения на изкуството е разкрита в Нови пазар. Бивша уредничка на местната художествена галерия фалшифицирала и подменила десетки картини на известни български художници, а оригиналите - продала.

Марина Персенгиева фалшифицирала 9 картини на проф. Васил Стоилов и 86 графики на известни художници, на обща стойност около 70 000 лв.

Фалшификатите на картините изготвил нищо неподозиращ художник по поръчка на Персенгиева, а графиките били подменени с ксерокопия. Чак през 2009 г. новият уредник на галерията забелязал, че една от картините - „Момиче в Париж" се различава от оригинала.

„Понеже картината е рисувана през 1927 г. в Париж и зад тила на главата е изписано на латиница Париж 1927 година със ситен шрифт, което трудно се забелязва, вглеждайки се той открива разликата”, обяснява началникът на Отдел „Хуманитарна политика" в община Нови пазар Йосиф Станчев.

Започва разследване, което продължава и в момента, като са открити само два от оригиналните акварела.

„Два от акварелите са намерени в аукционна къща в София, предадени са доброволно в момента се съхраняват в Националната художествена галерия, установено е, че преди това част от другите са продадени на аукцион, като предварителната цена за разпродажбата им е била между шест и седем хиляди лева”, каза говорителят ОД на МВР Ася Йорданова.

Марина Персенгиева е задържана за 72 часа, повдигнато й е обвинение за длъжностно присвояване в особено големи размери. В момента се изготвя и експертна оценка на платната в галерията в Нови пазар.