Уникална картина на художника Петър Дочев на стойност 10 хиляди долара беше открадната от бездомници и след това препродавана няколко пъти за двайсетина лева. В момента картината е в тежко състояние.

Клошарят успял да открадне платното "Работник с лопата" и почти да го унищожи. Крадецът се опитвал да го продаде на антиквари за 50 лева, но не успял. Така картината, която специалистите оценяват на десетки хиляди долари, попаднала на битака в Малашевци, оттам в циганската махала Факултета.

Картината е открадната от жилищен блок в Младост и е изрязана с макетен нож от рамката си.

Варварското отношение към платното го е повредило сериозно - картината е навивана е на руло и е сгъвана като покривка. Един от прекупвачите завивал с нея дървата си. Друг я използвал за покривало на колата си.

След като полицията открива картината във Факултета, наследниците на художника я даряват на Софийската художествена галерия.

„Това е работа от началото на 70-те години нарича се суров стил, отново връщане към работническата тематика, но различен от сълзливия стил на 50-те от годините култа, ние нямаме такава творба от този период на автора”, обясни Мария Василева.

Реставраторите ще имат много тежка работа по спасяването на картината. „Интересното е че има поне още един живописен слой и това много ясно се вижда от тия разслоявания, виждате колко е лошо състоянието, има много сериозни начупвания, напуквания”, коментира Илинка Чергарова.

Всички етапи на реставрацията на картината ще бъдат заснети и изложени пред публика след това. Голямата загадка пред реставраторите е какво е нарисувал Петър Дочев под образа на работника с лопата - тайна, която ще бъде разкрита чрез инфрачервени и ултравиолетови лъчения.