Разкрит бе атентатът срещу Алексей Петров. Атаката с гранатомети срещу бившия съветник на ДАНС, са извършили украинци. Трима от тях се издирват с червената бюлетина на „Интерпол”, а организаторът е арестуван.

Пред bTV самият Алексей Петров заяви, че се надява прокуратурата да стигне и до поръчителя.

Tри дни прокуратурата мълча за ареста на организатора Роман Лигвиненко, а съдът – противно на правилата, реши съдбата му на тайно заседание снощи. Днес стана ясно, че украинецът е с адресна регистрация в Пловдив и се занимава с износ на земеделска техника и скрап.

Помагачите му са трима, двама от тях са бивши военни от Украйна. Йевен Балков е участвал със съвети и е следил Алексей Петров. Артьом Темпинский и Максим Чьорни са двамата извършители - хората, стреляли с гранатомет по бронираната кола на Петров. Наши източници твърдят, че са получили 200 хиляди евро за атентата.

Килърите са следили Алексей Петров година и половина - от пролетта на 2014 г. до късната есен на следващата година. Били наясно и с охраната, и с навиците му.

При стрелбата снарядите се плъзнали по бронираното стъкло и като по чудо не проникнали в колата. В крайна сметка както Петров, така и шофьорът му са се спасили единствено благодарение на своя късмет.

В ареста с обвинение е организаторът на покушението, а трима от бандата са обвинени задочно. Доказателствата според прокуратурата са категорични, а оръжието е българско. Главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че гранатометите са били по поръчка за съветската армия, били са изнесени от страната и са се върнали у нас за престъплението.

Пред bTV Алексей Петров заяви, че не познава нито организатора, нито килърите. Беше лаконичен и за една от основните версии - че е станал мишена заради това, че като съветник на ДАНС отказал пребиваване у нас на арестувания Лонгвиненко.

След разкритията и ареста Алексей Петров заяви, че се чувства по-спокоен, но не в безопасност.

Той не каза дали на разследващите е помогнала награда, която той даде, за да се разкрие покушението. Бившата барета предложи 100 хиляди долара за всеки, който помогне с информация по случая. Прокуратурата пък не обясни какъв е мотива за атентата заради следствената тайна. Така не стана ясно кой и защо е поръчал стрелбата срещу Петров.