Подсъдимият по делото срещу т. нар. банда за отвличания "Наглите" Любомир Димитров – Гребеца се отказа от показанията си в досъдебната фаза и заяви, че са дадени под натиск. Така знаковото дело заприлича на много други, в които свидетели се отричат от думите си. Преди Гребеца да предприеме този „решаващ ход”, свидетелят Пламен Устинов обяви под клетва, че Алексей Петров му е предложил да убия ловешкия бизнесмен Гриша Ганчев.

Любомир Димитров даде показания пред съдия за отвличанията няколко дни след задържането му през декември 2009 г. Записите със разказите му бяха излъчени в няколко поредни заседания по делото. В тях се чуваше как на няколко пъти зам.-главният прокурор Бойко Найденов и шефът на ГДБОП Станимир Флоров му предлагат различни гаранции срещу показанията му.

"Дадох показанията си пред съдия и в хода на досъдебното производство под натиск на МВР и прокуратурата", обяви Любомир Димитров. Обясни, че е бит, а лекарят написал в медицинското, че травмите са стари. Гребеца добави, че пред разследващите е разказвал слухове, които чувал от приятели, но показанията му били оформени сякаш е станал очевидец на всички събития.

Ново обвинение срещу Алексей Петров?

Бившият служител на НСО Пламен Устинов, който даде показания по делото „Наглите”, потвърди пред съда версията, която упорито налага през някои медии, че Алексей Петров му е поръчал да ликвидира собственика на "Литекс" Гриша Ганчев.

След края на заседанието наблюдаващият прокурор Антония Близнакова заяви, че показанията на Устинов ще се анализират и ще се прецени дали има достатъчно данни за повдигане на ново обвинение срещу Петров.

Свидетелят каза, че предложението от Петров дошло през февруари 2008 г. Бившият шеф в ДАНС предложил 170 хиляди евро. По време на срещата Петров споменал и за възможността да бъде отвлечен близък на Гриша Ганчев. Свидетелят предполага, че това е бил Ангел Бончев.

Миналата седмица Пламен Устинов трябваше да даде показания по делото „Октопод”, но травмата на подсъдимия Марчело Джотолов отложи процеса.

Устинов, който се превърна в „извънреден прокурорски свидетел”, не е първият, който прави недвусмислена връзка между двете дела.

Миналата пролет осъденият за наркотрафик Васил Маникатов, заяви пред съда, че след като бил отвлечен, се интересувал в криминалните среди кой стои зад този "бизнес" и научил, че става въпрос именно за Алексей Петров.

Устинов обясни пред съда, че е отказал поръчката и е предупредил Ганчев за намеренията на бившата барета.

Свидетелят е убеден, че това е причината да бъде принуден да напусне НСО през юни 2008 г.

Тогава Алексей Петров ми каза, че ще бъда смачкан и че ще ме изгони не от столицата, а от държавата, обясни Устинов. Според него по онова време Алексей Петров е имал достатъчно правомощия, за да кадрува в службите.

Свидетелят спомена и за друга поръчка, която Петров му е дал. Тя била свързана с Валентин Шотев, който е свидетел и частен обвинител по делото "Октопод". Устинов обаче не пожела да спомене за каква точно поръчка става дума.

Показанията на Устинов бяха изслушани в залата от прокурора по делото „Октопод” Слетлозар Костов.