Крадци на кабели и метални части от хале в столичния кв. "Подуене" нападнаха полицаи с камъни и винкели. Двама от служителите на реда са пострадали.

Двама униформени са леко ранени, единият - в крака, а другият - в ръката. Те стреляли във въздуха със стоп патрони, за да спрат крадците.

След опита за саморазправа с полицията са арестувани шестима души - трима мъже и три жени.

Около 9 ч. във вторник сутринта автопатрули от 5 РУ забелязали две каруци с метални отпадъци и кабели по ул. „Стоян Попов”.

Крадците тичат, a полицаите ги гонят с колата. Настигат ги и върху тях се изсипва лавина от обиди и камъни.

"Аз бях ударен в ръката с винкел, а колегата беше ударен по краката", разказа пред bTV старши полицай Красимир Стоилов. "Бяхме замеряни с дървета, с метални винкели, с камъни, с всичко", каза и Христо Бейчев, старши полицай в 5 РУП.

Снимка: btvnovinite.bg

"Една от жените се опита дори да ми дръпне служебното оръжие", допълни Стоилов.

Снимка: btvnovinite.bg

По думите на Бейчев крадците не са се стреснали дори от това, че са произвели по един контролен изстрел в безопасна посока, а напротив - станали са още по-агресивни.

Всички заловени са на възраст между 20 и 30 години, криминално проявени. Единият от тях - с 95 криминални регистрации и осъждан 13 пъти, е пострадал, оказана му е медицинска помощ.

Задържаните са обвинени за нападението над полицаите. Отказват да дават каквито и да е обяснения пред разследващите. За някои прокуратурата ще поиска постоянен арест.

В близкия квартал "Христо Ботев" твърдят, че не са чули стрелба.

Според полицаите, в последно време ромските набези в "Сухата река", "Левски" и "Хаджи Димитър" са зачестили. Плячката е предимно желязо.

В същото време, поне 15 нападения над полицаи са станали в София през последната година. А и двамата униформени от Пето районно твърдят, че при всяко дежурство отбиват удари и преглъщат обиди.